lørdag 3. mars 2012

Med fokus på dyrevelferd

Dyrevelferd er i vinden for tiden, og godt er det!

En av modulene jeg tar for å bli sertifisert atferdskonsulent gjennom NAS (Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr) har fokus på dyrevelferd, så eksamen min som skal inn i løpet av mnd går på dyrevelferd og lovgivning.

Har sett flere saker i media i det siste bl. annet er sirkusdyr en av de tingene som har blitt satt fokus på. Jeg har faktisk ikke orka å sett så mye av videoene, da jeg kan tenke meg at det er veldig grusomt. Sirkusdyr lever i små trange vogner, blir transportert rundt omkring i landet store deler av året og har veldig liten frihet. I tillegg til å ikke få leve i sitt naturlige habitat, få miljøberikelse, så trenes dem på de grusomste måter. For at vi skal ha underholdning! Er rett og slett forkastlig!

Lurer på hvilken utdanning desse dyretrenerne har jeg? Ved bruk av enkel læringsteori, så kan en trene desse dyrene på en helt annen måte. Vi er komt godt ut på 2000-tallet.. men treningsmetoden vår på dyr er fra steinalderen.. eller jeg er ganske sikker på at i steinalderen var dem snill med dyra! Dem så hvilken ressurs dem kunne være, og det var gjensidig respekt. Men nok om det.

Kopiert fra dyrevelferdsloven:

§ 3. Generelt om behandling av dyr
       Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.
Dyr som ikke er ment for å bo i små trange vogner, vil vi si at dem er beskytta for unødig fare og belastninger? Er det ikke en belastning og bli kasta inni et telt, med mensker på alle kanter, med en trener som en frykter?


 22. Generelle vilkår for hold av dyr
       Dyr skal bare holdes hvis de kan tilpasse seg holdet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
 23. Dyrs levemiljø
       Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.

Og her er en som gjelder for veldig mange dyretrenere, samt veldig mange hundetrenere, se spesielt punkt c som jeg understreka. 
§ 26. Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser
       Den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning, underholdning og konkurranser samt arrangør for slike aktiviteter, skal påse at dyr:
a)er i stand til å gjennomføre aktiviteten uten å bli utmattet eller skadet,
b)ikke utsettes for eller er påvirket av midler eller behandling som kan gjøre aktiviteten dyrevelferdsmessig uforsvarlig,
c)ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger, og
d)ikke trenes til eller brukes i kamper mot andre dyr eller mot mennesker.Videre står det
§ 14. Særskilte forbud
       Det er forbudt å:
a)utøve vold mot dyr,
b)hensette dyr i hjelpeløs tilstand,
c)ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle handlinger med dyr, og
d)bruke levende dyr som fôr eller agn.

Punkt a er det jeg sikter til her, det er ikke lov å utøve vold mot dyr. Dette gjelder ALLE dyr, til og med hunden til "fru hansen". Dyr i sirkus blir trent med straff og vold, elefanter og andre "planteetere" er ikke rovdyr, og dem er lette å trene med straff. Dem har gjennom generasjoner nedarvete en fluktatferd, for å kunne være på vakt mot farer som vil spise dem. Byttedyr er lettere trene med straff enn rovdyr, som har en helt annen egenskap for å overleve, der er angrep som teller, og dem vil ikke like lett la seg kue av mennesker.

Om dere nå tenker at hunder er da rovdyr, ja dem er det, men dem er domestisert over så mange ti-tusener av år, at dem er mer eller mindre blitt avhengige av mennesker. Derfor kan en enkelt trene en hund med bruk av straff. En hund er også så trofast, og den vet ikke bedre, så den vil ikke stikke fra sin eier uansett hvor mye pryl den får :(

Noen hunderaser er enklere trene (med straff) enn andre, desse er de rasene vi ser på som lettlærte. Kanskje vi heller skal se på dem som de dummeste? Som godtar at eiere "banker dem til fornuft"?


Jeg har ikke orka sett hele denne videoen, men det viser hvordan en elefant blir trent på et norsk sirkus. Ser det ut som denne elefanten har det moro? Jeg kan ikke mye om elefantatferd, men jeg vil tør påstå at den ikke akkurat er lykkelig..

Dessverre ikke bare sirkusdyr som blir trent med en hard hånd. Veldig mange hunder blir trent med strøm, slag, spark og andre fysiske korrekser. For ikke snakke om hester, i hesteverden er det komt enda kortere enn i hundeverden når det gjelder positiv trening. Trist å tenke på :(

Tilbake til sirkusdyra.Er dette noe vi vil støtte? Betale inngangspenger som går rett i kassa til videredrift av mishandling av desse dyra? Viser igjen til paragraf 14 i dyrevelferdsloven " det er forbudt å utøve vold mot dyr".

Noah, som er en organisasjon som fremmer dyrenes sak har en liste over "ja-sirkus", dette er sirkus som er uten dyr.  Den finner du her.
En kan også skrive under på at en ikke vil ha dyr i sirkus her.

En annen sak som har kommet opp er testing på dyr. I Norge har vi Løken Gård. Jeg trodde virkelig at den var stengt nå, men den lever visst i beste velgående. http://www.lokengard.no/node/1
Løken Gård kjøper inn hunder og katter fra privat personer, ofte uvitende personer, som dem bruker i avl. Dyrene bor i forferdelige kår, for så bli selgt videre til dyreforsøk i andre steder i verden. 


Veldig mange av produktene vi bruker daglig er testet på dyr, en liste finnes her. Vil du vite hvilke produkt som ikke er testet på dyr så ta en titt på denne listen.


Dessverre er det slik at en kan ikke teste produkter på mensker, uansett hvor mye mennesker melder seg frivillig. Som medisiner for eksempel. Og da blir det slik at dyr må lide for at menneskeheten skal  overleve pandemier osv.  Med dagens forskning får vi håpe dem kommer opp med pålitelige metoder  for testing av produkter, så vi slipper labratoriedyr!


La de stakkars dyra få leve et verdig liv, med store nok bur, næringsrik mat, og et miljø som dem trives i og utfolde seg. 


Nok triste og negativ for idag, håper flere tenker over hvilke produkt de kjøper neste gang de handler, og hva en støtter neste gang ungene maser og vil på sirkus!


I VG kunne jeg lese denne saken i går http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10061001 . Dyr i Norge som ikke blir fôret rett, ikke får medisinsk tilsyn, bor i forferdlige kår osv.  Det er lov å melde fra om en ser et dyr som ikke har det bra!! Bedre med en melding for mye..
4 kommentarer:

 1. Flott skrive Beathe, håper mange leser dette!! :)
  Hege Lystad

  SvarSlett
 2. Takk :) ja får håpe at det blir meir kunnskap ut i verden om dyrehald, og så mykje fokus på det at det blir avskaffa både det eine og det andre.

  SvarSlett
 3. Jeg var på sirkus med min lille nevø, for ca. 20 år siden, det ble bare med den ene gangen. Aldri mer sirkus med dyr for min del!!!

  SvarSlett
 4. Er rett og slett trist sjå de stakkars kua dyra i sirkuset :( Blir ikke underholdning når en vet hvordan dem blir trent og hvordan velferden er på livet deres :(

  SvarSlett