Når tispa får løpetid er det om å gjøre finne riktige dag for eggløsning eller "tispa står" som det kalles i hundeverden. Ei tispe som ikke er klar vil være sur, sette seg ned å ikke gi hanhunden tilgang, men når eggløsningen er i gang vil tispa stille seg opp å brette halen bort.
Riktig tid er ikke alltid så lett å finne ut av, tisper kan "stå" alt fra dag 6-7 til 25. Jeg har hatt tisper som på ei løpetid ble parret på dag 10, neste løpetid på dag 21. Så en må være på alerten hver gang, å ikke synse og tro om riktig tidspunkt.
Når en tar en test som måler i ng/ml skal tispa være over 10 men helst opp mot 20 før hun er klar for hanhunden. Vinduet for parring kan være kort, noen tisper står noen timer, de fleste et par dager. Progesteronnivået vil stige, og når eggløsningen er over er vil målingene gå oppover og bikker den over 60 vil det kunne være for seint å parre tispa.
Det beste indikasjonen er tispa og hanhunden selv, som vet når det er klart :) Tispa vil som oftest blø mindre rundt "ståperioden" og noen ganger kan en se litt lys utflod. Tispa begynner å blø igjen etter denne perioden, men da kan en se blodet ikke er så mørkt og fyldig som tidlig i løpetida.
Jeg fikk tatt ei blodprøve denne gang, siden vi var på ferie når Jasmin fikk løpetid. Progesteron viste 2ng/ml, jeg valgte da å vente 5 dager før vi reiste til hanhund. Noe som viste seg være helt korrekt,da hun sluttet å blø, og var veldig villig ovenfor herremannen hun møtte :) Parringa skjedde på dag 16, så relativt seint i løpetida. Grunnen til at jeg venta 5 dager er erfaringsmessig tar det et par dager å stige fra 2 til 5/10. Og når det har kommet opp til rundt 10 i Progesteronnivå vil dette doble seg for hver dag. Jasmin har et veldig kort "parringsvindu", har bare klart parre henne en gang på de to forestående kullene. Så det ble med et møte denne gangen også, siden hun var superklar.
Eggene overlever 2-5 dager i egglederen, hanhundens sperm kan leve 4-6 dager i livmor, så får en parring og tispa er ikke helt klar, er det likevel mulighet for at tispa kan bli drektig.
Når tispa og hanhunden parrer seg, henger dem ofte sammen ei stund etterpå. Etter parring går hanhunden ned med beina fra tispa, og dem snur seg med baken mot hverandre. Det er ikke nødvending med henging for at tispa skal bli drektig, men det vil hjelpe for å presse spermien inn i livmoren.
Mine erfaringer med henging er fra 2-3 minutt opp til 1 time. Når det blir veldig lenge kan det være lurt å gi hundene vann, støtte og kanskje til og med legge dem ned.
Det er nå 1 uke siden Jasmin hadde en date, og hun går forhåpentligvis inn i sin 2. drektighetsuke. Eggene begynner å bevege seg mot livmor, der dem i løpet av uke 3 fester seg. Ennå er det få eller ingen atferdsendringer, men fra uke 3 kan tispa bli kvalm om ho er drektig. Vi venter spent på små tegn, og vil ta en ultralyd i uke 4 for å se om der har blitt små vidunder i magen til Jasmin :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar