lørdag 4. april 2015

Pelsstell - barbere en hund med underull?

Jeg får ofte spørsmål om ikke hundene mine har det forferdelig varmt om sommeren, når folk ser desse pelskledde bamsene mine.

Må en barbere dem på sommeren? Hvordan er pelsstellet på dem?

Både Toller og Eurasier har dobbelthårig pels. Det vil si, dem har dekkhår og underull. Ikke alle raser har det, Puddel, Bichon Havanais, Bichon Frisè, Malteser og flere andre raser har ikke underull. Desse hundene kan klippes uten det skaper problemer med pelsen. Pelsstrukturen kan endre seg noe, og en bør passe på å ikke klippe hunden helt ned på sommeren så den blir utsatt for insektstikk og solbrenthet. Den har bare en type pelshår, så pelsen vil gro ut igjen omtrent som den var.

Men så har vi hunderaser som har underull, der har vi Eurasier, Toller, Husky, Pomeranian, Collie Langhår og veldig mange andre raser. Disse rasene har underull.


Når hunden røyter vil det se slik ut. Hunden slepper ulla, mens dekkhåra blir igjen.

Det er viktig å børste hunden godt når den er i røyteperioden, underulla skal bort.


Når den løse ulla er borte, vil lufta sirkulere i pelsen igjen.

Jeg syns det er best å bruke kam for å få ut underulla. Trenger ikke være noe fancy og dyrt.


Ei blåse kan også lette på pelsstellet. Det kan være lurt å venne hunden til blåsa tidlig. Jeg bruker denne Metro Air Force. Men der er mange på markedet, lurt å sjekke pris og kvalitet. 

Så kan en tenke, men vil ikke hunden ha det bedre om en barberer den?

Hunder svetter ikke gjennom huda slik som vi. Den vil ikke føle samme behaget som vi gjør når vi kler av oss lag med klær om sommeren. Hunder svetter gjennom tunga, derfor peser dem. Og dem svetter gjennom tredeputene på labbene. Derfor kan det være lurt å la dem kjøle ned labbene på sommeren.

Og barbere en hund med underull vil gjøre mer skade enn det gagner. Pelsen er der for å temperere både på sommeren og vinteren, og barberer en hunden, vil den i værste fall få heteslag.  Huden til hunden er mye tynnere enn menneske sin, da den skal ha pelsen som beskyttelse uten på huden. Fjerner en denne beskyttelsen, gjør en hunden en bjørnetjeneste. En kan faktisk kjenne inn mot huda på hunden, at den er kjølig og fin, mens dekkhårene er varme.


Når en barberer en hund med underull kan pelsen vokse tilbake i rykk og napp, det vil si den kan komme tilbake noen steder, men andre steder enten senere eller ikke i det hele tatt. Slik at hunden vil få steder på kroppen uten pels eller med korte hår. Pelsstrukturen vil også endre seg, pelsen kan bli tjukkere og mer uregjerelig. Dekkhårene som hunden normalt ikke røyter, den vokser senere enn underulla, og den vil kunne vokse inn i underulla og det blir tover og floker.

Dekkhårene er der for å beskytte hunden mot sol, varme, kulde, insektsbitt og mot regn. Du har kanskje merket at det kan følest ut som hunden din aldri blir skikkelig våt?
Dekk hårene beskytter mot regn, og dette er spesielt viktig på vinteren slik hunden kan holde seg varm. Er hunden blitt barbert på sommeren, vil den på vinteren bli utsatt for å kunne få forfrysninger da dekkhårene ikke er vokst skikkelig ut og hunden ikke er beskyttet mot vær og vind.

Børst hunden din godt, fjern all underull. Sommer som vinter, la hunden selv regulere hvor den vil ligge. Noen trives i solsteiken, mens andre vil ligge i skyggen. Noen liker å ligge på snøen (pass på så den ikke får urinveisinfeksjon om den ligger lenge), mens andre vil helst ligge foran peisen. Hundene er ulike, akkurat slik som vi mennesker.

På sommerstid er det lurt å gå turer på morgen og kveld når sola står lavest på himmelen. Jeg legger alltid turene mine langs elver og vann, slik at hundene kan gå i vannkanten å kjøle seg ned og dem har tilgang til rikelig med væske.


Nomadene i Sahara bruker samme prinsippet som hunder med dobbelpels. Dem har flere lag med klær, for å regulerer temperaturen.

Dem har på seg lange kapper som hindrer sol og sand å komme til på huden, samtidig når dem henger løst så har dem en kjølende effekt.
3 kommentarer:

 1. Godt skrevet, håper det når ut til mange! :-)
  Vennlig hilsen
  Harald
  olh@haraldolsen.dk

  SvarSlett
 2. Helt supert skrevet, hva skal folk med hund med dobbelpels når de klipper den. Til alle som tenker tanken: Kjøp en hund som er ment å klippe!!!

  SvarSlett
 3. Godt forklart og fin blogg :) Eg har linka hit ;)

  SvarSlett