lørdag 31. mars 2012

"hundesosialisering" eller hundesosialisering

Det er blitt veldig populært med hundesosialisering. Men hvor bra er denne sosialiseringen?

Her i området vet jeg om 3 slike treff. Det ene treffet har fort 50 hunder på et innegjerdet området. Hundene skal da leke, mens eierne står å drikker kaffi.

Dette er ofte dårlig sosialiserte hunder, eiere som ser på en lettvint måte å få trimmet hunden sin å slenger den uti ei gruppe med andre lite sosialiserte hunder.

Har dessverre hørt om flere stygge episoder fra desse treffenen rundt om i landet.

Det som kjennetegner treffene er at det ikke er personer med utdanningen innen hund og atferd som står som ansvarlig. Der er ikke noe overoppsyn på hvilke hunder som ikke bør gå sammen, det er fritt fram å slippe. Ikke alle hunder går sammen, på samme måte som ikke alle mennesker går sammen. Bare fordi vi er mennesker, kan en ikke sette 50 av oss med forskjellig opprinnelse og bakgrunn i et rom, å forvente at vi skal gå overeens.

Noen hunder kommer og eier mener dem er aggressive, så hunden står i bånd å "måler krefter". Hvordan er sosialsieringsbiten for denne hunden???? Er det hunden eller eieren som skal sosialiseres? Er det viktigst at eier får prate med andre å drikke kaffi, kanskje hunden har det best hjemme?

Det er alt fra små valper på 8 uker til gamle grinete hunder. En har ingen kontroll på hvilke erfaringer denne lille valpen får. Det viktigste i denne perioden er å la valpen få positive erfaringer, leke med jevnaldrende, leke med voksne trygge hunder. Ikke slippe den lille i en setting der den ikke har mulighet til å komme seg unna, ikke klarer å prossesere inntrykk og du har ingen kontroll på hvordan valpen tar til seg inntykkene.

Det blir nesten som å sette seg ved E6 for å venne hunden til biler, mens der kjører hundrevis av biler forbi i 100km/t, mens valpen sitter skjelver av skrekk.

Det er ikke naturlig for en hund å komme i en slik setting med mange fremede hunder. Spesielt når tallet kryper opp mot 50 hunder.

Dessverre er det alt for lite opplysning om det med hund og atferd. Hundesosialiseringen høres veldig fint ut, og uopplyste valpeeiere reiser på treff for å sosialisere hunden sin, dem lærer jo i hundebøker og av oppdretter at sosialisering, det er viktig! Det er også viktig presisere hva som er sosialisering og hva som er flooding for den lille valpen. (flooding, å sette hunden i en situasjon med alt for mange inntrykk helt til den slutter ta inn inntrykkene, dette er ikke heldig).

Er redd for at desse treffene kan lage mange usosiale hunder fremover, hunder som har en dårlig opplevlse av andre hunder, som blir usikre og fryktaggressive. Er redd at treffene skal virke mot sin hensikt.

Første bud må være å ha noen som kan ha oppsyn med gjengen, se hvem som kan sleppes sammen og ikke. Kanskje ha en time der valper i aldere 8-16 uker kan møtes, neste gruppe kan være små hunder, en gruppe med unghunder i alderen 6mnd til 2 år? Når hundene begynner bikke 2-3 år er vel sosialiseringsperioden for lengst over, men det er greit å vedlikeholde om det er en hund som er vandt til å omgås andre. Det er viktig for hunder å treffe artsfrender, men ikke for en hver pris!

Det viktige er at det er små flokker, hunder som går sammen og eiere som passer på hundene sine slik de får trygge og positive opplevelser.

Når du får en valp i hus, meld deg på et valpekurs med en godkjent instruktør, der vil du forhåpentligvis få sosialisert valpen din under de rette forutsetningene.

Ha en gjeng med hunder som går sammen, og gå tur der hundene kan løpe løse inni mellom, mye bedre enn å slippe valpen sammen med en gjeng ukjente. At en unghund får litt "kjeft" inni mellom av eldre hunder er helt vanlig, men det skal ikke være urettferdig og stygt. Spesielt tisper kan si fra til unge hannhunder som er alt for innpåslitne. Det er viktig at dette ikke skjer hele tiden, og at den har alternativer til snille hunder den kan leke med.

Kom gjerne med kommentarer og diskusjon rundt tema i kommentarfeltet! Er åpen for innspill :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar