søndag 28. september 2014

Er dette greit av NRK?

Dette programmet gikk igår, 27. september på NRK Super. Om en spoler fram til ca 3:10 så ser du en hund som står bundet fast i et gjerde, mens to barn skal ha det moro og heller ei bøtte vann over hunden.
Poenget med opptaket er å vise et filmtriks, og se dette klippet opp igjen i sakte film. Ungene syns dette er kjempemoro, hunden derimot ser ikke ut til å ha det like moro.

http://tv.nrksuper.no/serie/rodde-og-kikkan/MSUS01002613/27-09-2014 ( red 29.sept - NRK Super har mandag 29.sept, slettet klippet etter tilbakemeldinger - beklagelse redigert inn nederst i innlegget )(skjermdump nrksuper.no)

Er dette greit å lære barn? At en kan helle vann på dyr?  Ha det moro på dyr / andre sin bekostning? Skjerpings NRK!

Barn er meget lett påvirkelig av det dem ser på tv, mine egne barn har i oppveksten gjort mye rart dem har sett på tv.

Barn kan helle vann, ikke bare på hunder, men også på andre dyr som kanskje ikke tåler sjokket.

Og hva om barnet heller vann på en hund som blir sint,  og barnet blir bitt?
Eller på en katt, og blir angrepet av katten?
Det kan sette barn i farlige situasjoner om dem prøver dette på egne eller andres dyr.

Trekker fram paragraf 3 i Lov om dyrefelverd:
§ 3.Generelt om behandling av dyr
Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Vil kanskje trekke det så langt å si paragraf 6 også kommer inn her, en skal ikke overlate dyret til noen som ikke kan behandle dyret forsvarlig?

§ 6.Kompetanse og ansvar
Dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Andre skal ha nødvendig kompetanse til den aktiviteten de utfører.
Foresatt skal ikke la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr.
Dyreholder skal ikke overlate dyr til personer som det er grunn til å tro ikke kan eller vil behandle dyret forsvarlig.

Og til slutt Paragraf 26 c
§ 26
c)ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger

Jeg vil påstå dette dyret ble påført frykt under opptaket av dette klippet. 


-------------------
Redigert Mandag 29. septemberNRK har beklaget på innlegget jeg sendte til dem på facebook, og har skrevet en beklagelse på facebooksiden sin.


Er glad for at klippet er fjernet fra NRK Super sin nettside, men er lei meg for at det ble laget i det hele tatt.
NRK Super sier at hunden led ingen nød, der er jeg uenig. Den som har sett klippet ser at hunden viser tydelig stress og frykt, den prøver å flykte, men står fast i bånd og kommer ingen steder. I værste fall kunne hunden ha bitt barna i en panikk. Det skaper faremoment for barna i videoen.
En ser i skjermdumpen øverst i innlegget her, at hunden viser frykt. Dessverre har jeg ikke flere skjermdumper, og nå som klippet er borte fra nettsiden kan en ikke vise at hunden viser sterke signaler om stress og frykt.

Er glad NRK Super tok det til etterretning, og håper dem i senere anledninger tenker seg nøye om, hvis dem skal bruke dyr i innspilling. Dyr har ingen egen stemme, derfor må vi ivareta deres velferd.11 kommentarer:

 1. Dette er ikke verken god læring eller god barnetv! Så dette i går sammen med tante ungen på 2 år, og endte med å bytte kanal. Tenker hvis barn ser dette uten voksne tilstede...

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra du var tilstede og kunne bytte kanal, og kunne forklare ditt tantebarn at dette ikke er ok!
   Som jeg skreiv i innlegget, barn er lettpåvirkelige. Dem kan jo fort tenkte dette er moro, å gjøre det på sin hund. Eller et annet dyr :(

   Slett
  2. Jeg måtte forklare mine to tantebarn at det er galt også. Eldste er 4, og sa "men de gjorde det jo på programmet".. Synes det er super trist at dem tenker på å gjøre sånt mot dyr, og det jeg reagerte på først er at det er kaldt nok til å sette jakker og skjerf på barna, men hunden kaster vi vann på fordeom!

   Slett
 2. Helt uakseptabelt!!! Skal ikke behandle dyr på denne måten! Også sende det på en barnekanal akkurat som om man skal lære barn at det er greit.. Uansvarlig av NRK...

  SvarSlett
 3. Svar
  1. NRK har slettet filmen, som følge av all kritikken dem har fått.

   Slett
  2. Bra dere har slettet klippet NRK Super, blogginnlegget er oppdatert med beklagelsen deres. Er glad for dere tar tilbakemeldinger seriøst :)
   Så håper jeg at dere tenker dere om to ganger neste gang dere skal ha med dyr i prorammet dere! ;)

   Slett
  3. Hei! Til orientering har vi endret ordlyden noe i vår beklagelse for å få enda tydeligere frem at vi mener at dette ikke burde vært laget. Til orientering om dere ønsker å bytte illustrasjonsbildet i saken.

   Slett
 4. Det handler jo ikke om dere burde vist programmet eller ei, men om at det ikke burde vært laget i det hele tatt! Stakkars hund, dette er helt forferdelig. Og at dere kan gjøre dette er uforståelig! Jeg håper dere blir anmeldt for dyreplageri og for å sette barn i en uforsvarlig og farlig situasjon - hunden kunne skadet barna i forsøk på å komme vekk. Skam dere!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym. Det er vi helt enige i, og derfor har vi også endret ordlyden noe i vår beklagelse for å få frem nettopp dette, at det ikke burde vært laget.

   Slett
 5. De viste også klipp fra boksekampen til Brekhus.. Ble noe paff!

  SvarSlett