tirsdag 27. september 2011

Eikenøtter er giftige for dyr

Fikk nyhetsbrev med Agria idag, og der sto blandt annet at Eikenøtter er giftige for dyr.

På høsten faller eikas nøtter ned på bakken og noen dyr ser ut til å bli fristet til å spise disse. Men eikenøtter inneholder tannin og dyr er veldig følsomme mot dette stoffet. I høy dose kan tannin faktisk være dødelig.Agria får hver høst inn skadesaker som omhandler hester eller hunder som har blitt forgiftet av eikenøtter. Tannin finnes i mange planter, men årsaken til at dyr blir forgiftet av eikenøtter er fordi disse inneholder så store mengder tannin. Tanninet er etsende og gir betennelse i mage- og tarmkanalens vegger, i tillegg til å skade lever og nyrer.

– Det er skadene i lever og nyrer som kan være livstruende om dyret har spist store mengder eikenøtter, sier Agrias veterinær Thomas Ohlén. Ifølge giftinformasjonen er de første symptomene på eikenøttsforgiftning at dyret blir unormalt trøtt og slutter å spise. Etter en stund får dyret ofte forstoppelse som etter 2-10 døgn overgår i en tjæreliknende diaré. Det er heller ikke uvanlig at dyret får feber.

Det finnes ikke medisiner mot eikenøttsforgiftning. Dyret kan kun støttebehandles mot magesmertene, forstoppelsen og diareen. Den beste måten å unngå at ens egne dyr blir syke, er å forhindre at de spiser eikenøtter når man er ute på tur, og heller ikke slippe de ut på beiter der det ligger mye eikenøtter på bakken, avslutter Thomas Ohlén.

Har tidligere informert om andre matvarer, planter etc som er farlige for dyr, denne linken ligger lett tilgjengelig på min hjemmeside, men poster den her likevel. Her kan du slå opp om det er noe du er usikker på.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar