lørdag 19. oktober 2013

Dag 58 - ventetid!

Nå nærmer vi oss med stormskritt, valpene kan komme når som helst nå og overleve.

Valper er født prematur, uten syn og uten hørsel. Med eneste instinkt dem har er å søke etter mors varme og mors lukt for å få i seg mat og overleve. Etter dag 56-57 er dem så pass utviklet at dem kan overleve om dem blir født, noe særlig før det vil dem mest trolig dø.

Valper skal heller ikke være i mors liv noe særlig over termin, som er 63 dager etter første parring. Dødeligheten er høy om dem blir for lenge i magen.

Enya er veldig rolig, og litt smågretten mot de andre hundene. Hun ligger for det meste på golvet, i hjørnet der sofaene møtes, vil ligge i fred fra de andre. Jasmin er veldig glad i mamman sin, så hun skal slikke og kose, Enya syns ikke det er så festlig lenger. Vil ha fred og sove.

Her er røntgenbildene som ble tatt på fredag. Måtte ta to bilder for å få med hele bukhulen og alle valpene.



Spiser heldigvis godt ennå. Idag har hun spist en grisehale, fått høyenergi fôr og rå kyllingvinger til kvelds.

Hun er ofte ute og tisser, begynner nok å bli trangt inni magen hennes.

Valperommet er vaska og gjort klart.

Bøkene Valping, drektighet og fødsel og Obstetrikk for hund og katt ligger begge klare på valperommet. Tilfelle noe skjer, er det godt ha et oppslagsverk. Selvom jeg nå har tatt i mot 10 valpekull, så kan en plutslig komme i en situasjon der det er greit med litt hjelp. Anbefaler begge bøkene til alle som venter valpekull!









Ellers er alt klart, merkebånd for å merke valpene, sløv saks til klipping av navlestreng så den ikke blir klippet rett av som kan forårsake blødning, respirot om der er valper som har litt problem med å puste selv, kalk og druesukker til for å stimulere rier, gi energi og forhindre melkesyke. 

Temperaturmåler for å ha kontroll på temperaturfallet. Tispa skal gå fra normaltemperatur på 38,5grader til ca 36 grader og opp mot det normale før valpene kommer. Om det er et temperaturfall uten at tispa går i fødsel kan noe være galt, så det er viktig følge med på temperaturen. 
En av grunnene kan være at en død valp ligger først og blokkere, en stor valp blokkere, eller en valp som ligger dobbelt.
En skal også passe på når vannet går, etter vannet har gått bør det ikke gå mer enn 3 timer før første valp kommer, går det mer enn det skal veterinær kontaktes.

Jeg har også ei vekt står klar for å veie de små, greit vite hva de veier ved fødsel slik jeg kan se at alle legger på seg og får nok mat. Det første døgnet kan valpene gå litt ned i vekt, men så bør alle gå opp 30-50 gram i døgnet. 


Alle wetbed pleddene er vaska på 90 grader, en haug med håndduker ligger klart, og flere pakker med Attends "tisselaken" så vi kan skifte på når det blir blod og fostervann i valpekassa under fødsel. Greit holde valpekassa ren og tørr. 



Holder på varme opp valperommet så det holder en temperatur på rundt 25 grader, slik at valpene ikke skal bruke energi på å holde varmen bare på å vokse.

Om jeg får tak i et eksternt webkamera kommer jeg til å filme og streame fødselen for dem som har lyst å følge med på det =) 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar