fredag 9. mars 2012

Ekstrem hundeavl?

I det siste har mange raser blitt avlet på for å få mer karakteristiske og ekstreme utseende.
Shar Pei for eksempel, er avlet for å få mer og mer hudfolder. Er det en frisk og funksjonabel hund?
 


Hunden kan for eksempel få store problem med eksem i hudfoldene, da den blir fuktig og det ikke er lett å holde slike områder rene og tørre. Hunden på bildet, hvordan er livet dens? Den har i alle fall store problem med å se, kjakene ser ut til å henge ganske mye så spising er kanskje et problem? Kommunisere med andre hunder, vil også være vanskelig, da hunder ser veldig mye på mimikk i ansiktet når dem kommuniserer. Det er nok også veldig upraktisk og tungt dra rundt på all den ekstra huda.

Denne hunden her har nok en mye bedre livskvalitet, vanskelig å se det er samme rase!
Shar Pei har den foldete huden sin da den er blitt brukt som kamphund, og når en motstander biter seg fast i huden, kan hunden likevel kunne vri seg og angripe motstanderen.
Men idag når det ikke er lov med hundekamper i de aller fleste land, hvorfor da avle på det ekstreme?

Bulldog er også en hund der det er blitt avlet for å få dem kraftige, kortere snute, større hodet m.m

Bulldoger har store problemer med å føde sine avkom, da valpene får alt for stort hodet. Bestilt keisersnitt er vanlig i rasen. Er det en funksjonabel og frisk hund? Som ikke en gang kan føde avkom på naturlig måte?
I følge NKK sin avlsstrategi: 4.4. En tispe som ikke har evnen til å føde naturlig, pga anatomi eller arvelig primær inerti (manglende veer), bør utelukkes fra videre avl – uansett rase.

Bulldoggen har fått så kort snute, at den har problemer med å puste, den vil ha problemer med fysisk aktivitet.
Den korte snuten ble avlet frem da bulldogen skulle bryte med okser, og kunne få et grep om halsen på okesn uten at nesen ble dekt til, dermed kunne hunden puste mens den kjempet.

På den store utstillinga i Englandt, Crufts, er nå bl.annet bulldog og  Pekingeser utelatt fra gruppepremieringe. De 15 mest utsatte hunderasene, skal helsesjekkes før dem premierer BIR og BIM, og desse to individene som ble Best i Rase hadde synlige tegn på helseproblemer som  vil påvirke velferden.
Det er veldig bra dette blir fokus på! Om vi skal få endret hundeavlen, er dette plassen å starte. Oppdrettere avler som oftest for å få hunder med topp eksteriør, som vinner mye. Om dommere liker en spesiell type hund, som f.eks mye hudfolder, er dette noe oppdrettere vil avle fram.

Vi har også schæfer som har blitt lavere og lavere på bakparten.

    
Her er en Schæfer som har normal bakpart.  Her er en schæfer idag.

Schæfere har problemer med sitt "nye" utseende. I følge Atrid Indrebø har dem store rygg og hofteproblem. Det forekommer også at hunden blir så lav, at analåpningen kommer for tett opptil halen, så hunden har problemer med å gjøre fra seg.


Her er en Pekingeser som har vunnet på Crufts for et par år siden. Denne hunden måtte ligge på ei kjølepute når bildet ble tatt, for å ikke besvime av heteslag. Den store pelsen og den korte snutet gir hunden storeproblemer både med varmeregulering og respirasjon. Skal tro hvordan hverdagen til denne hunden er?

På The Kennel Club sin nettside, leser jeg at  desse 15 rasen på topplisten over hunder som kan ha helseproblem som følge av ekstrem avl, og blir satt i fokus under helseundersøkelsen på Crufts.
Basset Hound, Bloodhound, Bulldog, Chow Chow, Clumber Spaniel, Dogue De Bordeaux, German Shepherd Dog, Mastiff, Neapolitan Mastiff, Pekingese, Shar Pei, St Bernard, French Bulldog, Pug and Chinese Crested.


Men det er ikke bare desse rasene en skal være litt obs på. På de aller fleste hunderaser vil populasjon, etterspørsel og avl føre til at ikke alt blir gjennomtenkt. Genetisk spredning er veldig viktig! På mange små raser, deri blandt Toller og Eurasier som jeg selv driver med, er det viktig å ikke bruke de samme kombinasjonene for ofte, eller hannhunder på for mange kull.

Nå kan det være jeg husker feil, men grunnet bakgrunnen til Toller, og de få individ som er basen for rasen, er alle tollere er mer i  slekt enn helsøsken. Arrester meg om jeg husker feil nå,stod en artikkel om det i hundesport i fjor men finner ikke igjen bladet i skrivende stund.
Så er her det viktig ha tunga rett i munnen ved valg av kombinasjoner å avle på. Mange ting ta hensyn til, gemytt som kan dobles på i linjene, både positivt og negativt, helseproblem, eksteriør, bruksegenskaper osv.  En må huske at når har en kombinasjon med linjeavl for å få frem visse egenskaper, vil en også doble på egenskaper som en kanskje ikke syns er så morsomme doble på. Ved linjeavl skal en ha god kontroll på hva som ligger på de enkelte individ bakover på stamtavla.

I følge NKK sin avlsstrategi: NKKs grunnleggende anbefaling er at en hund ikke bør ha flere avkom enn tilsvarende 5% av antall registrerte hunder i rasepopulasjonen i en 5-års periode.

På raser med ikke for alt så mange individ vil det si at en hund bør dette være noe som er i høy fokus. Tisper skal maksimalt ha 5 kull etter seg, kull utover dette blir ikke registrert i NKK, og valpene får dermed ikke stamtavle. Så matadoravl på tisper forekommer sjeldent, men hannhunder derimot, der det ikke per i dag er noen registreringsnekt etter et visst antall avkom eller parringer, blir mange hannhunder brukt på ALT for mange tisper. Hvor fører dette? Jo der blir veldig mange hunder som har halve stamtavla, eller mer som er identiske og hvordan vil dette bli om noen år når alt for mange hunder har samme bakgrunn? Det kan rett og slett føre til innavlsdepresjon, en får individ med dårlig helse, dårlig eksteriør, dårlig gemytt ++

Raser som eksploderer i vekst, vil en kunne se at dette i større grad enn en ønsker. Når oppdrettere ikke klarer å holde tilbake avlen,da dem ser dollartegn i øynene. Er det valpekjøpere som må være strenge på hvilke oppdrettere en velger, sjekke stamtavler, ringe raseklubben for råd, høre om sykdommer m.m. Det er ikke lett å finne valp i ny rase når en har lite kunnskap til hva som ligger på de forskjellige linjene.

Hos veldig mange miniatyrhunder er dette et utbredt problem. Veldig mange ønsker en søt veskehund dem kan kle på som ei dukke, og småhunder blir produsert over en lav sko. Både raser, registrerte og uregistrert, og blandinger. Er veldig populært å mikse to småraser, kalle det designerhund, og ta masse penger for dem.

NKK sitt første punkt i etiske grunnregler for  av og oppdrett er :1. Avl og utvikling av hunderaser skal baseres på langsiktige mål og sunne prinsipper slik at avlen fremmer god helse, godt temperament og rasetypiske bruksegenskaper.

Om vi har dette friskt i minne når vi avler, da kan vi komme langt og få friske sunne individer.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar