fredag 28. august 2020

Molly dag 30

 Molly er godt og vel ferdig med uke 4 av drektigheten og på vei inn i den femte.  Hun er på dag 30 av 63, og nesten halveeis! Må snart begynne se over at alt er i hus, tiden fram mot fødsel går plutselig fort :) 

Starta denne uka med å dra til Torunn på Ålesund dyreklinikk, som tar ultralyd av Molly og der ser vi flere fosterblærer. Eksakt hvor mange kan en ikke helt være sikker på. En kan ikke diagnosere nøyaktig antall da tisper kan absorbere valper underveis og ikke alltid så lett se alle fosterblærene ved en slik ultralyd. For å vite nøyaktig antall kan en ta røntgen noen dager for termin. Har gjort dette en sjelden gang, men som oftest er det en stor overraskelse når de små kommer til verden :) 

Inngangen av uke 4 var embryoet rundt 1 cm stort, og det begynte danne indre organer, ansiktet og kjeven begynner og ta form, og øynene utvikles. 

Nå som valpene tar form er det viktig med god næring, Molly får litt vom blandet i Royal Canin sitt mother&babydog-fôr. Dette föret er spesielt utviklet for drektige og diegivende tisper, med alle tilsetninger som trengs i denne perioden. Hun har vært litt uvel siste dagene, tenker dette tar seg opp nå. 
Når en går inn i den 5. uka trenger tispa et lite middagsmåltid med en liten porsjon ekstra med mat, valpene i magen er i utvikling og vokser. Dem vil etterhvert trenge mer og mer næring. På dag 30 vil det snart begynne ligne på valper og embryoet er vokst til 2cm. Så bar den siste uka har det skjedd mye! Forvert Harriet syns magen til Molly er begynt å kjennes litt stram, så den er nok vokst litt allerede. Tar nok ikke så lang tid før det vil synes gjennom pelsen hun bærer små :) 

Denne neste uka vil valpene vokse enda en cm og bli hele 3-3,5 cm. Og Molly vil nok i løpet av denne uka begynne kjenne litt på at hun bærer på valpene i magen. Fremdeles skal turer være tilnærmet normale, men bør ikke ha ekstremt lange turer, store hopp og lignende. Mange tisper styrer dette selv, og ei normalt sprek tispe kan gå vanlige turer med litt moderering fram til det nærmer seg slutten og ho er for tung i kroppen. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar