onsdag 5. august 2020

Molly ei veke drektig

Imorgen er det ei uke siden Molly og Bolt parra. Molly parra seint i løpetida, dag 17 og heilt heilt på siste slutt der det var mulig å parre. 

Vi prøvde i nokre daga å få en match mellom Ares og Molly, men der var ingen kjemi. Heldigvis var det søt musikk med en gang Molly kom til Bolt, dagen etter var der ingen interesse. Så vi kom i grevens tid. 


Molly har vore rolig, kosete og klengete den siste uka. Har spist mat, gått rolige tura og helst ville lagt ute i hagen under favoritt-treet. 
Ei tispe kan leve heilt som normalt i starten av drektigheten, gå normalt lange tura og spise som normalt. Men en tar selvsagt hensyn til tispa om ho ønsker ta det rolig. Mange tisper endrer atferd med en gang etter parring, det betyr ikke at ho er drektig men at ho kan tro ho er det og får et innbilt svangerskap. En ultralyd etter 3,5 - 4 veker kan bekrefte eller avkrefte om tispa har tatt seg. 

Dag1:

Når hunden blir klar for parring slipper den eggene ned i eggstokkene, og dem modnes. Når eggene er modne er hunden klar og hanhunden får slippe til. 


Dag 4-5:
Eggene befruktes og det skjer en meiose, en celledeling. Denne meiosen danner utgangspunktet for det som senere skal bli foster og til slutt valper. 

Dag 6-7: De befrukta egga vandrer fra eggstokken ned i livmorhornene. 

Tispa merker lite til dette som skjer i starten, og lever helt som normalt. Bør passe på som vanlig ikke la hunden bli overopphetet om sommeren, eller forfrossen om vinteren. 


 

 

 

 

 

 

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar