fredag 5. oktober 2012

Si NEI til Sirkusdyr!

Jeg skreiv tidligere i år et blogginnlegg om dyrevelferd, der jeg bl. annet trekker fram sirkusdyr. Det er viktig å belyse saken igjen, da denne artiklen stod i dagbladet idag

Mattilsynet har prøvd å få forbud mot å ha elefanter på norske sirkus, loven skulle tre i kraft fra 2015. Nå har Landbruksministeren sagt nei, han vil at det fortsatt skal være lov med elefanter på norske sirkus. Han velger å ikke høre på fagpersonene i denne saken, men kjøre sin egen retning.

Si NEI til sirkusdyr, og skriv under her

NOAH skriver dette på sine nettsider

Dyr i sirkus er ikke frivillige artister. Dyr i sirkus lever mesteparten av sitt liv uten å få utfolde sine naturlige behov. Elefanter, lamaer og hester som lever i flokk og former sterke vennskapsbånd, tvinges til å leve adskilt fra hverandre eller i så trange omgivelser at normal sosial adferd er umulig. Dyr som i det fri beveger seg over store avstander, holdes lenket fast eller i trange innhegninger. Dyrene transporteres nesten hver dag gjennom sesongen.
Kunstene som dyrene tvinges til å utføre er ikke «lek», men innlærte øvelser som er meningsløse og ofte belastende for dyrene selv. Det er vist at vold brukes i trening, og redskaper som elefantkrok og pisk påfører dyrene smerte.
Etter årevis med iherdig arbeid for å informere om sirkusdyrenes behov, har NOAH i 2009 og 2010 oppnådd at Mattilsynet foreslår forbud mot bruk av elefant, sjøløve og andre eksotiske dyr. NOAH har dokumentert hvordan dyrene lever og blir trent på Norges to største dyresirkus; Cirkus Arnardo og Cirkus Merano. NOAH har også bidratt til at sirkus uten dyr vokser frem i Norge. Stadig flere sirkus, både internasjonalt og i Norge, har valgt bort dyrenumrene.


Filmer som viser mange stygge treningsmetoder, der dem bruker positiv straff for å trene dyrene, viser at dette strider mot norsk lov.
Elefanter som blir trent med pisk og elefantkrok, hunder som blir trent med slag og irrettesettelser og det samme for andre dyr som er så uheldige og ende opp på sirkus.

Dyrene får heller ikke nok utfoldelse som trim og aktivisering utenom treningen.

Kopiert  fra http://www.sirkus.info/


Det har blitt dokumentert stress og steriotypisk adferd hos dyrene hos Merano, både av NOAH og av Mattilsynet. I tillegg har det blitt avslørt krenkende og smertefull trening av Meranos elefanter i tillegg til sår og skader på mange av dyrene og trang oppstalling både i transport og når Merano er rundt i forskjellige byene de reiser til. 
Følgende sitat kom etter et intervju med dyretrener og elefanteier Andreas Quaiser som har jobbet på sirkus Merano: ”Straffer du dem, slår du dem? – Jeg ville lyve hvis jeg sa jeg ikke gjorde det.” 

Arnardo sier sirkuset alltid har spilt med åpne kort, både overfor Mattilsynet, dyrevernet og publikum. – Vi har drevet sirkuset i mer enn 60 år og har aldri opplevd å få reaksjoner på at dyrene ikke har det bra, sier Arild Arnardo til Agderposten.
Arnardo må huske veldig dårlig… I 2006 avslørte Mattilsynet uholdbare forhold for dyrene – katter som satt i små bur der de måtte sitte sammenkrøpet i dokassene, hunder som ble holdt i trange binger med urin og avføring, og en steppeku som sto bundet i neseringen. Det har også blitt avslørt hunder og en ponni som har blitt slått, katter som ble tvunget til å hoppe gjennom brennende ringer – i strid med tillatelse fra myndighetene, elefanter med stereotyp atferd hos Arnardo. Men det viktigste av alt – uansett hva slags pålegg og rettelser sirkuset måtte få, burde hele ideen om å la elefanter, hester og andre dyr leve livet sitt i transportvogner være nok til å ta avstand fra dyr i sirkus. 

Alle som er glad i dyr og mot dyremishandlig, bør boikotte sirkus som bruker dyr i sine forestillinger!

Denne videoen er så trist, når en ser behandlingen hunden får. En annen hund titter redd ut buret men velger holde seg i buret. Når hunden endelig kommer seg unna mannen løper den så fort den kan inni buret, som tydligvis er eneste fristedet dem har :( Ingen dyr skal leve med så mye frykt i hverdagen :( :(
Her er en liste over sirkus som ikke bruker traumatiserte dyr som en del av sin underholdning http://www.sirkus.info/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar