mandag 22. oktober 2012

Gule hunder

Er dette noe alle har hørt om?
Vet dere hva det står for?

Jeg hørte først om dette tidlig i sommer, og syns det hørtes ut som et bra konsept. Jeg hørte om det fra svenske hundevenner, og ikke lenge etter spredde deg seg til Norge. I Norge har det blitt hengt opp lapper rundt om kring, det har blitt skrevet om i aviser, og selvsagt facebook er et viktig medie for å få ut informasjon.

Men ennå er det mange som kanskje bare tror hunden har pynta seg om den kommer med ei gul sløyfe i båndet.

Dette har vært brukt på hest i lengre tid, der er det ei rød sløyfe i halen som signaliserer hesten trenger avstand. 

Anne Woldmo og NAS (norsk atferdsgruppe for selskapsdyr) har skrevet noen ord om dette, dette er noe alle må vite om, ikke bare hundeeiere, så jeg fikk tillatelse til å kopiere teksten til Anne i bloggen =) 


----------------------
Noen ord om gule sløyfer, hunder og mennesker

I fredagens utgave av OA leser vi at styreleder i Gjøvik hundeklubb går ut og advarer mot kampanjen «Gula hunden». Kampanjen går i korthet ut på at noen hunder trenger i visse situasjoner litt rom/avstand, og kampanjen jobber for å gi dette rommet. Det kan for eksempel være en hund som tidligere har blitt angrepet av annen hund, og derfor nå utviser usikkerhet i møte med andre hunder. Slik usikkerhet må man jobbe konstruktivt med, aldri negativt fordi da blir usikkerheten bare større og enda vanskeligere å jobbe med – det vil si at sjansen for å lykkes reduseres.

Se for deg at du er svært redd for edderkopper, på grensen til det paniske etter at du sist sommer ble bitt av en kjempestor sort en i Syden. Uheldigvis er det edderkopper der du bor, og hver dag har derfor blitt en lidelse å komme seg igjennom. En dag blir du med en bekjent som lar deg se på avstand en liten edderkopp (i stedet for 10 samtidig på armen din). Du kjenner at dette ikke var så ille, den var jo ikke så skremmende. Etterhvert reduserer dere avstanden, og dette går også helt greit! Så lar du edderkoppen sitte i hånden din, og gjett hva? Det funker! Etter systematisk trening over noe tid, kjenner du at det faktisk går greit å treffe på nært hold mange edderkopper samtidig, du er ikke lenger redd. Dette kalles systematisk desensitisering, og er mye brukt i atferdsmodifikasjoner hos både mennesker og hunder. Og det fungerer.

Gjennom systematisk desensitisering kan eieren trene opp hunden sin til igjen å bli sikker i møte med andre hunder. Men for å få til denne treningen så trenger altså hunden litt rom – og kampanjen går i sin enkelhet ut på å gi dette rommet. Dette handler ikke om «hvileputer» slik som styrelederen formidler, men om systematisk beinhard trening for at hunden din skal få en bedre hverdag – og slik at den skal igjen kunne fungere som en god samfunnsborger på fire bein. Dette er ansvarlige hundeeiere som jobber seriøst, og det bør ikke snus på hodet.

Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr (www.nafs.no) er av den oppfatning at kampanjen er et godt virkemiddel for de som har hund som trenger dette ekstra rommet. Det som er viktig er at man i treningen bruker gode virkemidler som ikke påfører hunden ytterligere ubehag, og den gule sløyfen er nettopp et slikt godt virkemiddel.

Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr sine medlemmer ser ofte konsekvensene av feil type trening, med fortvilte eiere og hunder som fungerer enda dårligere enn utgangspunktet skulle tilsi. Manglende kunnskap om hunder, atferd og treningsmetoder er store fallgruver som vi ser konsekvensene av. Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr vil anbefale alle å bruke konstruktive og positive treningsmetoder, og her er denne kampanjen et godt virkemiddel. Videre vil vi anbefale at alle setter seg inn i tanken bak, og hvordan dette er ment å fungere – og støtt gjerne opp om kampanjen som er i ferd med å bre seg over hele verden.

------------------

Neste gang du ser en hund med gul sløyfe, gi plass! :)

Jeg kommer til å bruke dette på mine hunder når vi er ute å trener, for å signalisere at ingen skal komme bort. Greit slippe å bli forstyrra når vi trener! =) 4 kommentarer:

 1. Har lest om det et eller annet sted ja, men har aldri møtt en hund med sløyfe :) Konseptet er i allefall smart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. En vil nok møte flere etterhvert som det blir mer kjent. Nå møter vi ikke aaaalt for mange hunder på tur,de vi møter er slike i fleksibånd som omtrent overfaller oss før eier kommer fram :p

   Slett
  2. Haha, vet ikke hva om er verst jeg, de, eller eiere som ser skrekkslagne ut, og så løfter de opp en ellers avslappet hund fordi min hund er større :P

   Slett