lørdag 14. september 2019

Jasmin - dag 58

Jasmin er idag på dag 58 i drektigheten. Hun har ikke mange dagene igjen før de små kommer ut for å hilse på oss. Vi gleder oss så veldig!! Ikveld har jeg, Jasmin og Enya laga til "fødestua". Sprita bassenget Jasmin skal føde i, og ha valpene sine i den første tiden, spritet alt utstyr, spritet merkehalsbåndene så vi er sikker på der ikke er bakterier fra forrige kull og lagt fram alle håndklær og tepper. 

Her er peang, den kan brukes til å knipe over navlestrengen om det trengs. 
Tror nok ikke hun bærer et så stort kull, men bedre ha noen til overs enn plutslig ha en valp som ikke blir merka :) 

Har begynt måle temperaturen hennes, ikveld er den 37,3. Den skal synke minst en grad til før tispa er i det som kalles blokkingstadiet. Tempen går ned til rundt 36, før en regner at det er skikkelig i gang. Når temperaturen da starter gå opp igjen da er fødselen igang og valpene vil komme. Normal temperaturen til en hund er litt over 38 grader. Men tisper vil den siste tiden mot fødsel ha noe lavere temperatur, før den dropper.
I denne blokkingsfasen blir tispa mykere og åpnere, slik det er lettere for valpene kommer ut. Noen ganger kan tempen falle veldig raskt, eller svinge så får det ikke med seg. Derfor skal en ikke basere seg bare på det. Andre tegn tispa får er uro, kvalme, skjelving, pesing, tassing, graving, ut ofte, mister matlyst. Noen får ingen tegn, noen får mange.
Hun er veldig rolig enda, så det blir ikke fødsel enda. Hun spiser godt og sover godt :) Veldig greit å bruke et slik basseng første tiden, da det er lett å rengjøre og det er omtrent umulig for tispa å ligge i hjel valper. Om hun legger seg inn mot kanten vil den gi etter og valpene kan komme unna. Når valpene er et par uker, bytter vi til den større valpegrinda. 
Kjøper alltid inn valpemelk, tilfelle det skulle skje noe slik at valpene trenger litt hjelp. Heldigvis har jeg aldri hatt bruk for å flaske opp et kull, men har ved et par anledninger måtte gitt litt tillegg et par dager for å få en valp i gang. Jasmin har vært supermamma for de to forrige kullene sine, og om alt går bra under fødsel så er det ingenting som tilsier at hun ikke skal bli det denne gangen også :)Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon.Om tispa ikke liker kos, eller er vandt til håndtering, kan dette være unødig stress og bør unngås. Det skal være hyggelig for hunden.Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.
Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.Dette vil påvirke valpene slik dem slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsessmessige tilknytningen og sosialiseringen.Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd.Noe av tesosteronet leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært.Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper.

Kommer til å oppdatere litt her på bloggen, på facebook siden til Kennel Carve Canem og min snapchat @beacc framover. Så følg meg for å få med når det skjer noe :) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar