torsdag 19. september 2019

Første levedøgn med bildespam

Da har valpene levd det første kritiske døgnet, men er ikke utenfor faresone enda. Dem har ikke gått ned i vekt heldigvis, mamma Jasmin har masse melk og dem spiser godt. De to største har samme vekt som igår ved fødsel, de to minste har gått opp 10 gram. Så det er veldig bra. Ofte går valpene ned 20-30 gram første døgnet, så dette er jeg veldig fornøyd med :) 


Her ser og hører dere valpene spiser, først ligger dem trør med framlabbene på spenene, og når melka kommer står halen rett ut og dem glugger i seg de edle dråpene.

Valper er født prematur, dem er døv og blind, og dem klarer ikke regulerer kroppstemperaturen sin. Om det er for varmt eller for kaldt vil valpene sutre og klage. Blir det for kaldt kan dem legge seg i en haug oppå hverandre, er det for varmt ligger dem gjerne langt unna hverandre og syter.

Jeg holder en temperatur på rundt 23 grader i rommet, det blir litt i varmeste laget for meg og Jasmin, men for valpene nå den første uka der dem skal bruke all energi til å vokse må det være så pass. Om dem skal bruke energien til prøve holde varmen vil dem ikke vokse som dem skal.


Her ser vi hvordan valpene, døv og blind søker seg fram til mammas matfat ved hjelp av luktesansen. Alle mødre skiller ut feromoner, og dette feromonet tiltrekker seg valpene, samt dem lukter mammas søte melk. Dem kan ligge helt på andre siden av bassenget, våkne opp å kråle seg til mamma Jasmin. Ser snuten og hodet virre fram og tilbake, helt til dem setter stø kurs mot mamma. Veldig fascinerende! 


Prøvde ta litt bilder idag, ble ikke helt som jeg ønskte men fikk et bilde av hver så dem kan bli presentert på bloggen :)


Gutt nr 1, Herr Svart fram til han får navn :) 

Gutt nr 2, Herr Blå fram til han får navn :) 

Gutt 3, Herr Rød fram til han får navn

Jenta, Frøken Rosa Herr Blå og Herr Rød


Herr Blå og Herr Rød

Herr Blå, Frøken Rosa og Herr Rød

Herr Svart, Herr Rød og Herr Blå

Herr svart, Herr Rød, Herr Blå og Frøken Rosa

Herr svart, Herr Rød, Herr Blå og Frøken Rosa
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar