søndag 11. februar 2018

Eurasiervalper - Prenatalperiode dag 48


Happy er 7 uker på vei og er på dag 48. Vi har begynt å gjøre klart valperommet, så ho skal få gjøre seg kjent der nå som ho kommer til oss. Valpene skal være i magen et par uker til, men kommer dem til verden etter dag 55-56 så vil dem overleve. Håper selvsagt dem kommer så nærme termin som mulig.

Nå som ho er nærmer seg termin, begynner vi måle temperaturen hennes. Normal temperatur til en hund er ca 38,5. Hennes temperatur vil nok være litt lavere, og når hun nærmer seg fødsel skal den droppe helt ned til 36 da er fødselen i gang. 
Når valpene ligger i mors liv, er det den prenatale perioden. Selv om dem ligger godt beskyttet inne i mammas mage, er det mange ting som kan påvirke dem til hvordan dem blir som individ.

Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.

Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon.

Når tispa blir kosa med, vil hun skille ut oxytocin, prolaktin, dopamin og endorfin. Og det viser seg at avkom etter tisper som er mye klappa og kost med er roligere og mer avbalansert.

Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.
Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.

Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd.

Noe av tesosteronet leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært.

Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper.


Happy og Leonardo møttes igjen, no 2mnd etter første stevnemøtet. Happy var ikke så forelska no som da. Tror ikke han hadde så stor forståelse for at hun bar  på hans små i magen ;)Noen bilder av de vakre foreldrene :) 

Bildene  er hentet fra channel.nationalgeographic.com

Kilde: Valpesosialisering, Gry Løberg, Obstetrikk katt og hund, Astrid IndrebøIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar