fredag 23. februar 2018

Dag 60 - Blokkingsstadiet

Da er vi veldig nærme termin, og nå kan det skje når som helst. Happy har nok starta så vidt å gjøre kroppen klar mot fødsel, men er fremdeles veldig rolig, spiser godt og er sprek på tur så det blir nok ikke før nærmere termin som er mandag.

Når tispa nærmer seg fødsel er det mye som skjer i kroppen. Et av tegnene er at kroppstemperaturen går ned. Til vanlig har en hund ca 38,5 grader, men siste uka før fødsel vil temperaturen til tispa begynne svinge litt, og sakte gå nedover. Happy ligger nå rundt 37,3-37,6. Temperaturen skal ned på rundt 36 grader og stige igjen, før tispa er klar til fødsel.
Dette kalles blokkingsstadiet, tispa vil da gradvis bli mykere og åpnere slik det er klart for at valpene kan komme ut.
Noen ganger kan temperaturfallet/stigningen være rask, slik en får det ikke med seg, derfor skal ikke basere seg bare på dette.
Tispa vil få mange andre tegn også. Ho vil som ofte bli veldig urolig siste døgnet og timene før fødsel. Ikke orke å spise. Ho kan kaste opp. Må ofte på do. Graver mye. Peser. Skjelver. Og viser klare tegn til at det er nært forestående. Det er tisper som har få eller ingen tegn, det er vel heller sjeldent, ofte vil en se noen eller mange av de overstående tegna.

En vil også at magen endrer seg litt, valpene kommer lenger ned/bak når det nærmer seg. Da synker magen på et vis.  Har ikke sett denne endringen på magen til Happy enda.


Når tispa går inn i dette blokkingsstadiet, kan det vare i 1-1,5 døgn. Siden Happy fremdeles er så rolig så tenker jeg at det blir nok tidligst søndag det kommer valper. Og siden termin er mandag, blir det vel nærmere da.

Det er veldig mye liv i magen, valpene har det godt inni der enda. Det er dem som bestemmer når dem er klar for å komme ut :)


I følge Astrid Indrebø på Oppdretterskolen,  vil valpene frigjøre hormoner fra binyrene når dem er ferdig utviklet. Desse hormonene vil påvirke morkaken, som påvirker hormonproduksjoner hos tispa kort fortalt. En omstendelig prossess, veldig fascinerende denne naturen og hva kroppen er laga for å få til :)

Det en bør vite er at stress øke produksjon av adrenalin, det motvirker effekt av oxcytocin som er et viktig riestimulerende hormon. Tispa bør ikke utsettes for stress under fødsel, det kan hemme fødsel eller strekke den ut. Mange tisper føder om natta når det er ro i huset, kanskje nettopp av denne grunnen.

Som en ser på bildet har Happy mistet mye pels på magen, dette for at valpene skal komme lett til når dem skal suge og få i seg melk :)

Happy har rolige dager her hjemme nå. Rusleturer i bånd, da jeg ikke tør å slippe henne løs. Ei tispe får fort urinstinkter i forbindelse med fødsel, og kan fint finne egnet fødested ute. Det vil vi ikke ha noe av :)
Hun får det av mat hun har lyst på, jeg vet det kommer dager der hun ikke orker å spise, greit å ha et lite energilager.

Vi er mer enn klar for å ta i mot de små nye flokkmedlemene våre. Håper dem melder sin ankomst i løpet av helga!

Facebooksiden (link) til Carve Canem blir oppdatert  underveis og det blir nok snapchat også  (@beacc ) for dem som er ekstra interessert :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar