mandag 16. mai 2011

Flått

Har fått et ønske av en kursdeltager at jeg skal skrive et innlegg om flått, selv om jeg liker DÅRLIG desse ekle små krypa, så skal jeg vie et helt blogginnlegg til dem, og hvordan vi kan unngå desse forferdlige ekle grusomme små krypa.

Fakta om flått hentet fra  wiki:
De lever omtrent to år, gjennomgår fire stadier (egg, larve, nymfe, voksen) der inntak av blod fra virveldyr er essensielt for individets videreføring og til slutt formering. Det er i stadiene som larve og nymfe det bites mest. Flått finnes i flere varianter over hele verden. I Norge finnes åtte arter. Mellom 2003 og 2005 ble det funnet ytterligere to arter. Den varierer i størrelse fra én til over ti milimeter, avhengig av stadium og hvor mye blod den har sugd.



Når flåtten blir sulten, vil den bevege seg oppover i terrenget og lokalisere seg i høyt gress, der den venter på passerende dyr og faller raskt ved vibrasjon og kontakt (flåtten kan ikke fly eller hoppe).

På vertsdyret vil flåtten bite seg fast og bli værende flere dager inntil den er mett. Flått trives ikke i åpent lende med direkte sollys og kort gress. Man kan regne med betydelige mengder flått der det ferdes rådyr og hjort, og spesielt mellom april og oktober. Fuktig mark og myr, spesielt i Agder er særskilt utsatt, men man finner flått langs kysten opp til Brønnøysund. Også i innlandet, rundt Mjøsa, antar man at flåtten har slått seg til for godt. Det er også påvist flått i indre Sør-Trøndelag.
.



Den vanligste smitten er bakteriegruppen borrelia (spesifikt, bakterien Borrelia burgdorferi) som kan invadere nervesystemet og gi lammelser, leddsykdom, kronisk hudsykdom og smertetilstander. Det antas at 20-25 % av norske flått bærer denne bakterien, 50 % i øst og sør, og betraktelig færre lengre nord. Fem prosent av de infiserte av denne bakterien utvikler sykdommen, om lag 150 tilfeller årlig. I tillegg til smågnagere og fugl, kan store dyr som hjort være vertsdyr.

En annen sykdom forårsakes av bakteriegruppen Anaplasma (med spesifikt Anaplasma phagocytophilum) (tidligere kalt Ehrlichia equi eller Ehrlichia phagocytophila), som kan utvikle seg til sykdommen Anaplasmose, tidligere kalt Ehrlichiose. Denne gir en influensalignende tilstand med akutt feber, muskelsmerter og hodepine, og (mindre enn to prosent) AIDS-lignende immunsvikt. En studie har påvist at 10% av tilfellene med positiv borreliadiagnose også hadde anaplasmose. Sykdommen betegnes i dag Human granulocytær anaplasmose.
Den tredje mulige smitten er Babesia, en parasitt som kan gi skogflåttencefalitt (også kalt enkefalitt, engelsk Tick Borne Encephalitis). Dette gir en malarialignende parasitsykdom som angriper og skader hjernen.
Anbefalt prosedyre er å, med negl eller pinsett, klype til over flåtten, forsiktig nær munnen (unngå å presse stoffer fra flåtten inn i såret), og deretter dreie flotten (retningen man dreier har ingen betydning, flåtten har ikke gjenger). Om munndeler sitter igjen i såret, spiller dette mindre rolle. Sårsalve anbefales. Det finnes også tabletter som kan motvirke infeksjoner, disse fåes hos legen. Bittet vil uansett gi en rød hevelse. Hvis det i løpet av 3–30 dager avtegnes en tydelig ring rundt såret eller ringformet utslett, har man antakeligvis blitt smittet og må behandles umiddelbart.
Flått har ofte hardt skall og er særdeles robust mot forsøk på å avlive den. Forsøk på å kvele flåtten (med gift, vann eller neglelakk) slik at den slipper taket, vil neppe føre fram, ettersom flåtten normalt ikke puster mer enn to-tre ganger i minuttet. Som regel vil slike tiltak forsinke fjerning av flåtten, og dermed virke mot sin hensikt. Bruk av myggspray og hvitløkpulver antas å virke avvisende på flåtten.

Det fins mange metoder å fjerne flåtten på, pinsett kan en bruke, en flåttpenn, flåt brekkhjern, fingrene +++

  
  
Når du har fjernet flåtten bør den brennes, flåtter overlever det meste. Har lest en artikkel om flåtter som overlevde i fryser i 6 år på 18 minus grader, dem kan ikke drukne, en kan ikke klistre dem død, men brann skal dem ikke overleve.

For å forebygge flått på hund er der flere hjelpemidler på markedet. 
Hjelpemiddel jeg selv har brukt er Hop Off flåttmiddel, dette har jeg ikke funnet i salg i år. Det er en flaske med noe væske som inneholder diverse som flåtten ikke tåler lukten på, blandt annet hvitløk. Væsken hadde kjøttsmak, og hundene elsket det. Dem fikk en liten tår over maten morgen og kveld, dette holdt flåtten unna.
Flått Vekk tabletter har jeg også prøvd med positivt resultat. Mye av samme innhold som Hop Off, men jeg syns det ble litt travelt når jeg har så mange hunder. Og hundene mine måtta ha opp til tre stk per dag, da gikk en eske fort, pluss det tok tid gi tre tabletter daglig til alle hundene. 

I år har jeg kjøpt halsbånd av ravstein. Desse skal lage en eletrisk ladning i pelsen til hunden, som flåtten ikke liker. Du vil ikke merke det på hunden når du klapper den. Halsbåndet virker i mange år om en klarer å bevare det. Halsbåndet brukes bare når en er ute. Jeg kjøpte på http://flatthalsband.com

Skudo Pet , holder flåtten borte med en pulserende ultralyd. Fest det til halsbåndet. 
Skudo Pet - elektronisk flåttvakt for hunder
Har selv ikke prøvd dette, men har hørt veldig mye bra om den. Varer opp til et år. Kan kjøpes hos Canis

Flått halsbånd fra Trixie. Et halsbånd fremstilt av oljer av  mint, ecalyptus og sitron. Dette er bare naturlige stoffer, og varer ca 2mnd. Har selv ingen erfaring med dette. 


Trixie har også dråper som er natrulig fremstilt,  Spot On dråper. Har ikke personlig erfaring med dette heller. 

Der er også spray som en kan ha på hunden, som skal virke mot flått. 
Er 100% rent, og det er ikke skadelig for verken mennesker eller dyr.  Har ikke prøvd denne, men brukte en spray for noen år siden, som jeg syns fungerte veldig bra. Den hadde en veldig sterk lukt, så det var grunnen til jeg sluttet bruke den. Lukten låg i hunden i ca et døgn, og da var det lite hyggelig ha den i hus.

Det finnes også diverse en kan lage selv, et raskt søk på nettet fann jeg denne oppskriften - rosmarin legger bladene opp vannet koker det i 15 min. tar vekk rosmarin bladene og avkjøler vannet og bruker en spray flaske te å sprute på hunden vær gang du skal gå tur med hunden din.

Ved bruk av hvitløk og rosmarin fann jeg dette:

Hvitløk
Det er ikke dokumentert at hvitløk har effekt på flått og heller ikke hvilken dose som må til. Det er rimelig å anta at hundens størrelse har betydning. Noen mener at det er lukten fra oljen Allicin i hvitløk som gir effekt og at fersk hvitløk virker best. Hopoff! er et såkalt naturmiddel basert på bl.a. hvitløk.

Det er ulike meninger om hvorvidt hvitløk kan være skadelig for hunder. Enkelte forskere mener at hvitløk påvirker hundens blodplater og røde blodlegemer og fraråder å gi hunder hvitløk. Andre mener at hvitløk har positive effekter og anbefaler det til hund. Mange veterinærer ser ut til å mene at hvitløk i små mengder neppe er skadelig, mens noen mener at hunder ikke kan kvitte seg med stoffer i hvitløk, at de dermed akkumuleres og kan være farlige også i små doser. Noen mener at hvitløk ikke bør gis til hunder med anemi og heller ikke til små valper. 
Rosmarin
Rosmarinoppkok som flåttmiddel er anbefalt av noen. Man lager da en sterk te av rosmarin, avkjøler den og sprayer det på hundens pels.




Der er også reseptbelaget kjemiske hjelpemidler, Scalibor halsbånd er et av desse. Dette halsbåndet har pyretroider.
" Pyretroider er en gruppe av kjemiske insektmidler som er lite giftige for pattedyr. De brukes både i plantevernmidler og altså til å bekjempe parasitter hos f.eks. hunder. Exspot og Bayvantic bruker et pyretroid som kalles permetrin, mens Scalibor bruker deltametrin. Pyretroidene har som regel den egenskap at det er stor forskjell på den dose som trengs for å bekjempe parasittene og den dose som gir bivirkninger for det behandlede dyret. Likevel kan bivirkninger forekomme. De mest vanlige er hudreaksjoner som rødme, kløe o.l. Behandlingen skal da avbrytes og hunden skal bades og sjamponeres.


Permetrin er virkestoffet i Exspot og Bayvantic. Dette stoffet har avstøtende virkning på flåtten, dvs. at flåtten vil unngå det behandlede dyret og ikke feste seg. Ved kontakt med stoffet vil flåtten paralyseres og dø. Det tar 2-3 døgn før stoffet gir full effekt og virkningen varer i ca. 4 uker. Effekten reduseres om hunden vaskes eller blir gjennomvåt etter utført behandling. 

Det oppgis at Permetrin i liten grad tas opp gjennom uskadet hud. Den lille mengden som ev. tas opp omdannes og utsondres raskt. Hos enkelte hunder forekommer likevel systemiske bivirkninger (altså ikke bare ytre hudreaksjoner). Dette tyder på at det kan skje opptak av stoffet gjennom huden, gjennom skader i huden eller ved at hunden får i seg stoffet ved å slikke seg. Svensk rapportering viser ulike bivirkninger av permetrin hos hund. Der rapporteres det først og fremst om hudreaksjoner. I flere tilfeller rapporteres det dessuten om symptomer som uro, ustøhet, bøyd nakke og hale, svak bakdel, ristninger, lammelser og pupillutvidelse. Permetrin er svært giftig for katter, og det kan også forekomme pyretroidoverfølsomhet hos hunder. "
Har ikke personlig erfaring med dette, da jeg helst ikke vil bruke kjemiske stoffer på mine hunder. Det er heller ikke så bra for mennesker, da spesielt barn eller katter. Nå har ikke jeg katt, men har barn som til stadighet koser med hundene, så dette er uaktuelt. Vet om mange som har fått plager av dette halsbåndet, med pelsavfall, eksem og sår.  For de hundene som ikke reagerer, så er nok dette et godt produkt, som fungerer mot flåtten.

Andre kjemisk stoff er Exspo og Bayvantict, desse inneholder også pyretroider. 
Virkestoffet i Exspot er altså permetrin. Exspot oppgis å virke mot flått, lopper, lus og pelsmidd på hund.  
Exspot påføres lokalt på huden og vil deretter fordele seg over hele huden innen et døgn. Stoffet skal ikke masseres inn i huden.
 Exspot skal ikke brukes på drektige tisper, men kan gis til diegivende tisper. Skal ikke brukes på valper yngre enn 2 uker. Skal ikke brukes på katt eller dyr med kjent pyretroidoverfølsomhet.

Desse er ofte brukt på hunder som har lus, da dem også tar knekken på dette. Igjen vet jeg om mange hunder som reagerer med allergi, eksem, pelsavfall og sår. Av den grunn har jeg ikke prøvd dette selv. 



Kontakt din dyrlege for å få noen av desse produkta. De overstående produktene er å finne på internett og dyrebutikker. 
Skriv gjerne en kommentar om hva du bruker på din hund, og hvordan det fungerer. Der er nok mange andre hjelpemidler også som jeg ikke har nevnt her, kommenter om du vet om noe jeg ikke har nevnt :)




6 kommentarer:

  1. Dyrebutikkene har fått nye regler å forholde seg til ang salg av flåttprodukter, er nok derfor du ikkje finner Hopoff.

    Bruker Exspot på Ailo, kattene har aldri reagert på det. Har vurdert ravhalsbånd, men det sies at det ikkje virker så godt på langpelsede hunder? Du får gi meg en rapport =)

    SvarSlett
  2. Da er det nok derfor ja. Hop Off'en funka på blankere pels, bedre ånde også, så var veldig fornøyd med den.

    Har ingen personlig erfaring med ravstein halsbåndet ennå, men kjenner mange som har brukt det og er veldig fornøyd. Har vært på nordmøre i helga, hundene springer mye i skogen og har ennå ikke fått noe :) Men vet jo ikke om det er halsbåndet eller dem bare ikke hadde fått likevel :P

    Skal skrive en rapport om noen uker når jeg har fått brukt det ei stund :)

    SvarSlett
  3. Takk for et bra innlegg, nå vet jeg litt mer!

    Vil bare komme med en liten tilleggsinformasjon om hjort og flått. Jeg leste om en studie (som jeg nå ikke finner igjen), der det riktignok viste seg at i områder med mye hjort også er mye flått. Men det viser seg at i områder med mye hjort har bare 25% av flåtten borelia-smitte (tror jeg det var), mens i områder uten hjort var 75% av flåtten smittebærere. Så det er muligens ingen grunn til å ligge unna hjorteområder.

    Vi har det kjemiske halsbåndet, og har hatt det på i litt over én uke nå. Ingen tegn til problemer, men ved første hint om eksem eller lignende skifter vi over til et naturpreparat.

    SvarSlett
  4. Interessant. Vi bor vel i et hjorteområde, så kan håpe på mindre borellia-smitte da! :) Skal tro hva som er årsaken til det??

    SvarSlett
  5. Jeg har også lurt på å kjøpe rav-bånd til Mira, men så var det noen som sa at med "lang" huskypels ville det ikke hjelpe uansett. Men dine har da strengt tatt lengre pels enn mira :P Dessuten får hun generelt lite flått da, så det er egentlig mest for å unngå de siste få hun får :P Vet ikke om jeg vil få valuta for pengene akkurat :P

    Gratulere med dagen, forresten! :D

    SvarSlett
  6. Gratulerer med dagen Linda :)

    Jeg tror det skal fungere på lang pels også, dem har jo halsbånd laget av stein for langhårede hunder. Jeg har ikke brukt det så mye jeg vet hvordan det fungerer ennå, men kjenner andre med langhårshunder som er fornøyde :) Dem som jeg fikk tipset av for et års tid siden, har en fuglehund, Breton. Og den er rimelig lang i pelsen, mye ute i skogen og jakter, og holdt flåtten unna med halsbåndet :) Viktig at det er litt stort slik at det blir friksjon mellom pels og stein for full effekt.

    SvarSlett