onsdag 7. oktober 2020

S-gjengen 1 uke gammel

 Tenk at det allerede er gått ei uke! Kan ikke forstå at denne første uka har bare flydd av gårde. Hver gang jeg har valper så flyr de 8 ukene jeg har bebisene til låns som ei fjør i vinden. Prøver å nyte dem hvert sekund! Hverdagen til spevalper er egentlig ganske kjedelig, den består av søvn og mat. Mamma Molly er eneste som er viktig nå. Av og til trenger dem litt hjelp med magevondt, kanskje det er litt for varmt eller litt for kaldt. Ellers så styrer Molly det meste. Mor og valper trenger mest mulig ro, så vi har ingen besøk og de voksne hundene får ikke hilse på de små som er sammen med mamsen på barselavd på loftet. Ikke før valpene er rundt 3 uker flytter dem ned i stua, da er mor som regel klar til at resten av flokken kan snuse på de små. 

I den neonatale perioden, er da hjernen vokser og utvikler seg mest. Hjernen har 8% av voksenstørrelse ved fødsel og vokser til 80% av størrelse til valpen er 4mnd. Der de første 6 ukene er den største veksten. Antall hjerneceller øker fram til valpen er 3 uker, og vil etter det holde seg stabilt og etter det vil koblingene mellom dem vokse. 

Erfaringene valpen har tidlig i livet, vil avgjøre antall koblinger og organisering av koblingene. 

Daglig håndtering i 5-15 minutter vil øke valpens aksept for mennesker. De feste oppdrettere håndterer valper mye mer enn det. 

Som tidligere nevnt vil også litt stress gjøre valpen mer motstandsdyktig mot stress senere. Derfor bruker jeg ENS-protokollen. Samt valpene blir daglig håndtert når dem får kos, kloklipp, blir veid osv. 

Så selvom den største jobben ligger for mammaen desse ukene, må valpene daglig håndteres og bli påvirket litt så dem har potensiale til å bli gode stabile voksne hunder fram i tid :) 


Valpene har lagt godt på seg, er små flodhester eller ser ut som seler der dem ligger :) Veldig jevn i vekt enda. 

Herr Blå  942gHerr Gul - 918g
Frøken Rød 894gFrøken Rosa 843g
Frøken Lilla  923gKilde: Gry Løberg, Manimal - Valpesosialisering


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar