onsdag 4. november 2020

Ukesbilder av dei 9

 No har det jammen meg gått enda ei uke. Vi har brukt uka på sitte i karantene,  bra vi har valper til å underholde oss. Dem finner på så mye gøy!

S-gjengen har ved flere anledninger kommet seg ut av grinda på natt, og blir det stor sorg om det er 1 eller 2 som ikke har kommet seg ut med hyling og roping, vekker hele huset :p

T-gjengen utvidet hybelen sin litt midlertidig. Håper på at dem på et tidspunkt kan bo samme alle 9, men da må de minste bli litt mer robuste :) 


Qarma og Molly godtar hverandres små, så langt er det idyll i heimen :) 

Siden vi har vært i karantene siste uka, har ikke S-banden fått sin første biltur enda, håper på å få utflukt til helga. Må bare få litt finere vær, skikkelig kjipt om deres første turer ut av hagen skal være i storm og regn. Dem trives lite ute når det regner, så da er det bare ut tisse litt for så inn igjen. 

Prøver ta en del snap hver dag, og litt filmsnutter som jeg legger ut på facebook. Dem utvikler seg i rekordfart!

For å forberede valpene på den virkelige verden prøver jeg med litt miljøberikelse, der dem får smake på forskjellige ting. Som metall, plast, tre, tau osv. 

Jeg har begynt å spille av lyder når dem spiser mat, for å koble lyden med en positiv følelse. Så langt har vi spilt av torden og fyrverkeri. Inatt tordnet det på ekte, hørte ikke en lyd fra verken valper eller de voksne :) Når jeg spiller av lydfiler, er det på så lav lyd valpene ikke viser frykt eller redsel. Om valpen reagerer har en spilt av for høyt eller gått for fort fram. 


Sosialiseringsperioden starter ved ca 3 uker, når valpene har fått utviklet alle sansene. Og varer til ca 3mnd +/- et par uker.


Det er derfor veldig viktig dem blir presentert for mye stimuli denne perioden. Ikke så mye at det blir overveldende, men nok til at dem fremdeles har nytte av det og lærer av det på en positiv måte. Miljøberikelse er noe en kan fortsette med hele livet til hunden, ikke bare valpetiden. Hunder har godt av mental stimuli, utfordringer og moro. 


Det meste av læringa skjer ved læringsmekanismen habituering, et stimuli blir presentert og dem blir mer og mer vant til det. Om en prøver mange nye ting, og ser at dette går fint, er det tilbøyelig at valpen vil ha den erfaring og tro at den takler nye ukjente stimuli i fremtiden, selvom den aldri har vært ute for dem. 

Vi må ikke blande habituere med flooding, flooding er å utsette et individ for et stimuli i så stor grad at individet gir helt opp. Dem ser ingen utvei. Valpen vil ikke få god læring av dette. Valpen bør møte ukjente ting i små doser, avslutt før den blir sliten eller redd. 


Forskning viser at valper danner mange koblinger i hjernen akkurat i denne sosialiseringsperioden, det er da nervecellene dannes, og valper som vokser opp i lite stimulerende miljø vil ha færre koblinger enn valper som vokser opp i stimulerende miljø. Understimulering kan føre til atferdsproblem senere i livet. Den viktigste perioden er fra ca 3-12 uker. Store deler av denne perioden er hos oppdretter, da faller mye av oppgaven på meg.  Når valpen kommer til sitt nye hjem, er det viktig sosialisering og miljøtrening fortsetter, og alt en tror valpen kommer til å oppleve: gamle, unge, rullestoler, krykker, buss, trikk, tog, buss, traktor, skog, brygge, hest, ku, vann, fjell, betong osv må en prøve få et positivt møte med den første tiden. 


Ujevnt og bevegelig underlag skjerper flere sanser. Valpen skjerper koordinasjon, den trener balanse m.m  derfor har vi forskjellige underlag, som feks ei stor kasse som beveger seg, vippebrett, dem har et rullebrett ute. 

I all miljøtrening jeg kan tilføre får valpene mye viktig læring selv imellom, og av de voksne hundene. 

Lek mellom valpene er veldig viktig. Dem lærer bitehemming, dem lærer språk og danner relasjoner. Det kan se veldig røft ut til tider, men valpelek er noe av det som er viktigst i tiden valper har i valpekassa. 

Skal legge ut flere filmer av miljøtreningen vi holder på med :) 


T-gjengen fikk første måltid idag, det smakte godt. Nå skal dem få litt mat hver dag til dem er vant til fast føde. Ser dem har fått hørsel, og tennene er på vei bryte gjennom.  Dem får gå litt rundt i stua sammen med S-gjengen under oppsyn, så dem ikke blir overkjørt av dem som er per nå enda raskere på labben. 

Koser meg skikkelig med alle de 9, gruer meg veldig til dem forlater oss :( 


                                                Herr Svart 2258g



--------
Frøken Grå  2265g


----------
Herr Grønn 2235g


---------
Frøken Orange 2142g



Carve Canem Solana Stella - Frøken Lilla  3510g



Carve Canem Serenus Summer - frøken Rød  3530



Carve Canem Shilo Sena - Frøken Rosa  2730,- 


------
Carve Canem Secundo Silas - Herr Gul 3750 



------
 Carve Canem Sachihiro Silvanus - Herr Blå 3720g





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar