torsdag 11. mai 2017

Ivy dag 39 - Tollervalper

Idag er det dag 39 etter parring, og Ivy har gått opp 3kg. En ser veldig godt at hun har valper i magen, hun er blitt forholdsvis stor allerede. Ca 3 uker etter eggløsning (dag 17 og 22), skjer implantasjon. Fosterhinnene fester seg til uterusslimhinnene, og det utvikles placenta (morkake). Dette er en kritisk tid i drektigheten. Det er veldig viktig å ikke utsette tispa for stess i denne perioden.
Ved ca 3 uker danner de væskefyllte fosterhinnene tydelige blærer med en størrelse på ca 12-15 mm, embryoe er ca 5mm. Ved 4 uker er fosterblærene ca 25mm og embryoet ca17mm.

I obstetrikkboka står det litt om hva som skjer i svangerskapet, på dag 42 i drektigheten skal fostrene være ca 70mm lange, mens dem allerede på dag 43 er 76mm. 

I løpet av de to neste dagene, så skal dem vokse enda mer og er ca 86mm på dag 45. På dag 45 vil også valpene begynne å få pigment og hår, tennene er også i utvikling. 


I boka Valping står dette om denne delen av svangerskapet. 

"Fra femte drektighetsuke vil du se at tispa, dersom hun har et normalt stort kull, øker i bukfang.  Til og begynne med mister hun midjefasongen og får en mindre markert underlinje. Etter hvert ser du svært tydelig med det blotte øye  at magen vokser. Hvis tispa bærer et lite kull, er disse tegnene på drektighet fraværende. Jurene vil nå bli forstørret, og når fødslen nærmer seg kan du se det komme melk hvis du klemmer forsiktig på dem. Fra 42. drektighetsdøng kan du røntgenundersøke tispa og med sikkerhet fastslå om hun er drektig. På nåværende tidspunkt må oppdretter begynne fôre tispa ekstra. De fleste hundeeiere fôre hundene to ganger om dagen, en drektig tispe bør fra femte drektighetsuke ha et ekstra fullt måltid. "

Bildet over er tatt på dagen hun er 5 uker drektig. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar