mandag 22. mai 2017

Ivy dag 50 - Tollervalper

Når valpene ligger i mors liv, er det den prenatale perioden. Selv om dem ligger godt beskyttet inne i mammas mage, er det mange ting som kan påvirke dem til hvordan dem blir som individ.Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon.
Tispa bør ikke utsettes for unødig stress, daglige rutiner og gjøremål er helt greit. Vanlige turer, og dagligdagse opplevelser. Men ikke ting tispa ikke er vandt med.

Når tispa blir kosa med, vil hun skille ut oxytocin, prolaktin, dopamin og endorfin. Og det viser seg at avkom etter tisper som er mye klappa og kost med er roligere og mer avbalansert.
Om tispa ikke liker kos, eller er vandt til håndtering, kan dette være unødig stress og bør unngås. Det skal være hyggelig for hunden.
Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.
Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.
Dette vil påvirke valpene slik dem slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsessmessige tilknytningen og sosialiseringen.
Mild stress i denne perioden, vil gjøre dem utrustet til å takle stress senere i livet.


Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd.

Noe av tesosteronet leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært.
Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper.I løpet av helga kjente vi de første små dultene fra magen til Ivy. Like utrolig hver gang å kjenne fra utsiden at der faktisk er levende små vesen inni hundemammaen. Lurer på hva Ivy tenker når hun kjenner det romsterer i magen.
Har starta å gjøre klart valperommet, og i løpet av denne uka må de siste forberedelsene være i boks. Om hun skulle få før termin, vil dem kunne overleve allerede om dem blir født nå til helga. Men jeg håper dem holder seg i magen til i alle fall starten av neste uke og gjerne til Pinsehelga som er termindato :) Bildene over er hentet fra channel.nationalgeographic.com


Kilde: Valpesosialisering, Gry Løberg, Obstetrikk katt og hund, Astrid Indrebø


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar