onsdag 26. desember 2012

tips til en rolig nyttårsaften for våre firbeinte

Mange som lurer på hvordan gjøre nyttårsaften så behaglig som mulig for dyrene.

For det første, hold dyrene innendørs. Ikke slipp katter ut nyttårsaften. En redd katt kan løpe langt, og kanskje ikke finne veien hjem.

Hunder bør heller ikke slippes løse nyttårsaften, fyrverkeriet blir som kjent ikke sendt opp bare fra klokka 0000-0010, det blir sendt opp litt i romjula, og utover nyttårsaften sendes det opp mer og mer, hunder som blir luftet løse kan plutslig ta løst og da er det ikke lett få tak i dem igjen :(

For å forebygge redsel for nyttårsrakketter, kan en kjøpe en slik cd som en spiller av. Start på lav styrke og øk etterhvert. Bruk godbiter for å betinge lydene positivt og avlede hunden.
Dette bør en gjøre litt gjennom hele året, ikke starte opp i romjula

Du kan bl.annet kjøpe den her http://www.canis.no/nettbutikk/omtale.php?id=DVD157&mid=313&ug=

Sounds Scary CD

Når dagen kommer, er det lurt å lufte hunden/e godt på dagtid så dem er slitne til kvelden. En lang tur, med trening og lek. En sliten hund slapper bedre av :)

Er det første nyttårsaften og du ikke vet om hunden din er redd, ikke ta sorgene på forskudd. Ikke alle hunder syns det er så fryktelig skummelt.
Jeg vil likevel anbefale et par tiltak for å forebygge lydfobier og redsel for lyd.

Adaptil (D.A.P hund) og feliway (katt) er feromoner som virker beroligende. Adaptil for hund finnes som en adapter til å ha i stikkontakten, den bør settes i stikkontakten et par dager før nyttår, da oljen må varmes opp før feromonene blir skilt ut. Det dannes ikke noe lukt, og det påvirker ikke mennesker.
Der er et halsbånd som en kan bruke, dette må hunden gå med 24/7 da det på samme måte som adapteren må varmes opp med kroppskontakt for å virke.
Så finnes der ei sprayboks. Denne kan sprayes rundt om i huset, og virker 4-6 timer. Jeg har også sprayet på et skjerf jeg har hatt på hundene.


Sprayen inneholder konserveringsmiddel for å kunne bevares i flaska, der er det lurt å spraye skjerf og rom ca 20 min før hunden skal inni rommet eller ha på skjerfet.

Feliway er en diffuser til å ha i stikkontakt. Ha den på rommet der katten skal være nyttår. Ha katten i et rom uten vindu og slik den ikke blir skremt av lyset. Finn et rom i huset der det er minst mulig støy. Sett Feliway i stikkontakten noen dager før nyttår, slik det rekker å virke.

Aktivisering er viktig både for hund og katt. Lag gjerne godbitdispensere der dyret må jobbe for å få taki godisen.Det kan være en kong med leverpostei smurt inni, flaske der en må jobbe for å få ut bitene, eller en aktiviseringsleke som en må jobbe med. Dette avleder oppmerksomheten til dyret og dem kan glemme det "skumle" som skjer der ute.

Har du en hund som du vet er redd, eller du kan se antydningene til det i romjula at hunden er skvetten, kan en bruke iHarmoni tabletter. Dette er IKKE et dop, men inneholder naturlige stoffer som roer ned hunden. Det er lurt å starte på desse noen dager før nyttår, så hunden begynner ta opp stoffene. Gå gjerne på dem noen dager etter nyttårsaften også.

En siste metode jeg vil nevne er å klassiske betinge lydene fra fyrverkeriet. På samme måte som en lærer inn klikker, fløyte eller andre lyder, kan en betinge lydene fra fyrverkeriet til noe positivt med godbit.

Start tidlig på kvelden, eller i romjula om det blir sendt opp fyrverkeri, og gi hunden en godbit når du ser raketten blir sendt opp og FØR den smeller, slik at hunden allerede er opptatt med å spise godbiten når lyden kommer. Det er viktig å bruke VELDIG gode godbiter, leverpostei, baconost på tube, rester av ribba eller lignende. Tørre kjedelige godbiter er ikke bra nok her.

Når en har gitt godbiten FØR (så langt det er mulig) noen ganger, kan en vente med å gi godbiten til lyden kommer, etter kort tid vil en se at hunden ser oppmerksomt mot deg og slikker seg om munnen når fyrverkeriet smeller. Da har en klassisk betinga lyden av fyrverkeriet med maten, og hunden gleder seg til hvert smell.
På samme måte kan en gjøre det med den lydcd'en jeg linket til tidlgere i innlegget.Eccho som valp i 2010, hun ble helt i ekstase hver gang det small et fyrverkeri og ventet på godbitene.  Hun fikk ikke lov å komme ut, men fikk stå i døra se om hun ville det.

Om hunden din først er blitt redd og viser frykt, må en ikke syns synd på hunden. Da kan en forsterke frykten ved at en forteller hunden at dette er farlig. Om hunden vil sitte ved siden av deg, så er det greit, men ikke ta den i fanget og bruk *stakkars lille deg stemmen* din. Forskning viser at dyr som har mulighet til å finne seg et egnet gjemmested, har lettere for å komme over frykt enn dyr som blir stengt ute fra steder der dem føler seg trygge. Om dyret har mulighet til å legge seg i buret, eller under senga for så komme ut inni mellom skaper det en mestringsfølelse. Om dyret får avstengt alle steder der dem føler seg trygge blir dem gående hvileløst og det skaper mer frykt. La hunden få tasse litt rundt, grave i et pledd, legge seg under senga på soverommet eller gå i kjelleren om den vil det, mest sannsynlig finner den et sted der den klarer å takle det som skremmer den til en viss grad.

Håper alle får ei fin nyttårsfeiring, både tobeinte og firbeinte :)

Kjapp huskeliste:

1. Forebygg med lyd-cd
2. Lås inne katten
3. Ikke la hunden gå løs
4. Luft hunden godt på dagtid
5. Bruk feliway og adaptil (D.A.P)
6.iHarmoni tabletter
7. Klassisk betinge lydene
8. La hunden finne egnet gjemmested


2 kommentarer:

  1. Til de som ikke rekker å kjøpe CD nå, så finnes det lydfiler med fyrverkeri på spotify, garantert også på youtube.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kan nok stemme Ingrid :) Med CD'en følger instruksjoner også, så det kan jo være verdt det. Men lyder kan en nok finne på internett :) Er uansett litt seint begynne med det nå, blir litt kort tid desensitisere på fram mot nyttår =)

      Slett