mandag 4. april 2011

Kutrening på Ås

I studiet mot å bli ferdig utdannet atferdskonsulent har vi denne helga trent kyr og okser. Modulen hette læringsteori, teoretisk og anvendt, og det praktiske var da klikkertrene desse herlige dyra.

Dr Ann McBride som var foreleser kunne fortelle hvor fort ei ku kunne lære, men jeg trodde ikke på henne før jeg erfarte det selv. Det er ikke som å trene en hund, der en får mange kjappe repetisjoner. Kyrne kan virke distrahert av naboen, dem kan legge seg ned, dem spiser litt. Og dette er ting en ikke kan gjøre så mye med. Cow-break kalte Ann det, og på denne cow-break'en så drøvtygde dem nok litt på oppgaven dem fikk ;)
Første økt lærte jeg han forstå klikkeren å touche hånden min med mulen. Etter 3 klikk på touch, følgte han hånda mi, han kunne touche høyre, venstre, oppe, ned osv. Denne økta var han ikke så gira på foret vi hadde fått utdelt, og det var ikke lov gi noe annet. Klø på hodet og kjakene var det eneste han ville ha, og dette jobbet han veldig for. Økt to hadde dem nok akkurat spist, for da låg han å sov da vi kom tilbake. Vi startet da på ryggingen, fikk klikket 3-4 ganger så var han lei,  var nok mett og trøtt. Jeg følte da at jeg ville gjerne hatt en annen forsterker enn det jeg hadde fått utdelt. Om det var en hund jeg hadde trent, så hadde jeg på det tidspunktet leitet fram ballen og brukt den som forsterking en periode for å få opp humøret.

Litt nedfor da jeg gikk fra fjøsen siden jeg følte vi ikke hadde utrettet noe særlig.

Da vi kom i fjøsen på søndagen ble han kjempegira av å se meg. Spratt opp og var sååå klar for trene. Igjen var han ikke så gira på fôret, men kos var tilstrekkelig forsterking. Han tilbydde med gang det vi hadde trent på dagen før, hadde aldri trodd han kunne det. Da jeg fikk han til ta fôret, og belønna med både kos og mat, ble han supergira. Iløpet av 15min hadde vi atferden på flyt. Han tilbydde det i ett sett.

Siste økta et par timer senere var like moro. Startet økta med legge på kommando, og dette tok han også på  få repetisjoner. Var nok stolt både jeg og "Oskar" :)
Var veldig trist å reise der ifra, med tanke på skjebnen som venter denne herlige fyren. Jeg får trøste meg med at jeg ga han to morsomme dager i livet som han ligge drøvtygge på fremover :)

Her er en videosnutt av trikset vårt :)3 kommentarer:

 1. Morsomt =) Tror kanskje du ikkje hadde syntes han var så herlig dersom du hadde møtt han igjen fullvoksen =P

  SvarSlett
 2. Har nok vært like kjekt da;) Dem var veldig snille :) Nå har jeg aldri møtt ei ku med dårlig gemytt, så jeg vet ikke om annet :p Vet ikke hvor mye større dem blir jeg? Han var ca 2år.

  Frister i alle fall til gjentagelse å trene et så smart dyr. Har lyst prøve gris neste gang, dem er visst enda smartere! :)

  SvarSlett
 3. De går vel til slakt som treåringer de fleste. Melkekyr ligger vel normalt på 6-700kg, da kan du sammenligne. Oksene blir fort enda større om de får leve opp =)

  Etter å ha hatt brunstige kviger på skuldrene er eg ikkje spesielt begeistra for de lenger :flir: Løsdrift er gøy...

  Sikkert moro å prøve =) Merka godt i løsdriften at de viste hvem som skulle i melkebåsen først og sist. Var ett svare strev hver gang rekkefølgen ble endret pga sykdom eller lignende.

  SvarSlett