torsdag 6. februar 2014

Miljøtrening og sosialisering

Nå som valpene er 5 uker gamle er det tid for å starte miljøtrening og sosialisering utenfor husets fire vegger.

Begrep i innlegget:
Miljøtrening: bygger i all hovedsak på en læringsmekanisme som kalles habituering. Habituering vil si at hunden gradvis reagerer mindre og mindre på uviktige stimuli i omgivelsene

Sosialisering: hunden skal lære å kommunisere hensiktsmessig med andre hunder eller mennesker

Habituering :å venne seg til et stimuli, å ikke lenger reagere like mye på et stimuli

Flooding:  bli utsatt for et stimuli til en gir opp, da det er ingen vei utenom 

Miljøtreningen er allerede startet her hjemme. Alt nytt dem blir presentert for er en del av miljøtreningen og soslialiseringen. Nye leker dem får, nye smaker, nye rom dem går inni, nye lyder, når dem fikk gå ut, nye folk som kommer på besøk osv osv.
Etterhvert som dem har testet ut en ting, så blir dem habituert til dette, og det er ikke lenger skummelt. For hver ny ting dem tester ut, går det kortere og kortere tid til fra det er skummelt til det ikke er skummelt.

Valper som blir presentert for mange stimuli i alderen 3-10/12 uker (rase og individavhengig), lager mange koblinger i hjernen i denne perioden når nervecellene dannes. Valper som vokser opp i et lite stimulerende miljø, vil ha færre koblinger enn valper som vokser opp i et stimulerende miljø. Understimulering, vil kunne føre til atferdsproblemer senere i livet. Siden den viktigste sosialiseringen skjer mellom 3 til 10/12 uker, er det viktig at jeg som oppdretter tar dette på alvor, og lar valpene få mange positive opplevelser. Det viktigste er å utsette dem for stimuli som dem vil møte i hverdagen, som hverdagslige lyder i hus, bilkjøring både inne i bilen og biler som kjører forbi, folk som prater, folk som går forbi. Skal valpen bo i en by, er det viktig for valpen å oppleve buss, tog, trikk, rulletrapper osv så tidlig som mulig, skal den vokse opp på landet, må den få møte kyr,hester, griser, traktor osv så tidlig som mulig.
Den enkelte valpeeier må finne ut hva som er en del av sin hverdag, og jobbe videre med dette når valpen kommer hjem som 8-9ukes gammel valp.

Det er viktig valpen får positive opplevelser. Om valpen blir helt overveldet, går en fra begrepet habituere , til flooding , og det er ikke rett metode. Da blir valpen utrygg på det nye den møter. Opplev ting i små doser, bruk god tid, godbiter, pass på valpen ikke blir for sliten og avslutt når ting er positivt. Om en merker valpen er redd, trekk litt lenger unna, til en merker valpen er trygg igjen, og start treningen på nytt og nærme deg gradvis det som den syns er skummelt.

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg, er rule of twelve en utmerket mal å bruke når en skal sosialisere valper.

Det L-valpene har blitt stimulert på i en alder av 5 uker 

Underlag dem har gått, sittet, ligger på:
golvbelegg, tepper, parkett, grus, gress, treplanker, sand, singel, asfalt, tang, tare, vann, stein

Leker dem har lekt med:
trepinner, tauknuter, bamser, stoffleker, gummileker, metalleker, plastleker, pipeleker, leker som lager ringlelyd, leker som smeller

Miljø dem har opplevd
Valperommet, stua, kjøkkenet, gangen, terrassen, hagen, bilen, badestranda

Møte med personer
Oss i familien, mine venner, barnas venner, valpekjøpere som har vært på besøk, tre forskjellige personer som vi møtte på første tur på badestranda

Lyder dem er eksponert for
Tv, støvsuger, mobiltelefoner, alarm på verftet, biler som kjører forbi, biler som tuter, bilalarm, hønene som kakler, skjor/kråke som bråker, kjøkkenmaskiner, musikk

Bevegelige objekter som kjører forbi
rullestol (litt skummel), biler

Håndtert av familiens medlemmer
Flere ganger daglig hver eneste dag

Fått mat av forskjellige fat og forskjellige situasjoner
Fått mat av plastfat, metallskål, keramikkfat, inne, ute og på badestranda
har smakt leverpostei, baconost på tube, oppbløtt fôr og tørrfôr

Lekt med forskjellige valper
Bare en annen rase enn dem hjemme ennå
Men dem har lekt med kattene, og dem har sett på hønene gjennom gjerdet.

Vært alene
Ikke ennå

Gått i kobbel
Ikke ennå

Jeg ser allerede nå at ting går fortere over. Da dem først ble flytta fra valperommet til stua, så var jo det så klart skummelt. Dem brukte de første dagene på å bli trygge på det nye rommet, før dem turte å spankulere ut av valpekassa med stor selvsikkerhet.
Første gangen ute på terrassen, litt skummelt først, men dem kom over det relativt fort, andre gangen ute, ikke skummelt i det hele tatt.

Idag på badestranda, først en smule skummelt.


Stod ved bilen noen minutter, før dem utforsket området med den største selvfølge. Og neste gang dem kommer til et nytt sted, så går det enda kortere tid før dem tør å forlate det dem ser på som en trygghet :)

Da vi kom til stranda var der en mann med et barn i en rullestol, det var helt greit det, til dem skulle rulle seg av gårde, da ble det litt skummelt. Men jeg hadde en triks i ermet, og ved hjelp av baconost kunne vi i det minste stå se på når dem passerte oss, uten at valpene løp tilbake til bilen =)

Da vi hadde lekt ei stund, så kom det en valp til. Den hadde lunsjpause, og ble nok først litt overrumpla for der var så mange ulldotter som syns hun var spennende, men etterhvert tina hun opp og lekte fint med både valpene, Kandis og Jasmin. Denne herlige lille Jack Russel-valpen var 4mnd og hette Mia =)

(trykk på bildet for å se alle i serie )

Frøken Rosa og Frøken Lilla in action! 

Frøken Orange

Frøken Rosa

Frøken Rød

Frøken Rød

Frøken Orange og Frøken Rød

Frøken Rød

Frøken Rød

Frøken Rød

Storesøster Jasmin og Frøken Rød

Jasmin og Frøken Rød

Frøken Orange

Frøken Rød

Frøken Orange og Frøken Rosa

Frøken Orange og Frøken Rosa

Rød, Rosa og Orange

Rød

Orange

Lilla

Lilla

Rosa

Kandis

Rosa

Lilla

Lilla

Jasmin

Rød

Rød kikker på hva niese Kandis skal til med

Rosa og Lilla

Orange

Orange

Lilla

Lilla

Orange

Lilla

Lilla

Kandis og Mia

Rød og Mia
Rosa og Lilla tar sats og leker med Mia
Frøken Lilla er veldig glad i sko ;)

2 kommentarer:

 1. Så mange fine og koselige bilder. Heldige valper som får en slik start på livet! Jeg klarer jo ikke å la være å tenke på all sanden som fester seg overalt og blir med hjem til stua di...:-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det =)

   Haha, faktisk ikke et eneste sandkorn i stua! =)
   Det ligger nok igjen i bilen :P

   Slett