lørdag 10. desember 2011

Noen tips på ferden til ferske valpeeiere :)

Nå som de små skal ut å lære masse nye ting vil jeg skrive et par tips som jeg har hatt god erfaring av =)

Mye av dette står i valpepermen dere har fått utdelt, les den godt, og ta kontakt om det er noe dere lurer på :) Ingen spørsmål er for dumme! :)

Trygghet
Valpene har i 8 uker bodd sammen med mor og søsken, dem har også hatt trygghet i kjente omgivelser hjemme hos oppdretter, med lyder, lys, lukter etc. Alt dette blir brått og brutalt revet bort. Valpen vil da sutre og ule for å kalle til seg flokken. Gi valpen nærhet og trygghet første tiden. Ikke sett den alene første uka, den trenger tid til å bli kjent med dere, det nye hjemmet, og det nye miljøet.
Samtidig er det viktig å ikke belønne at den sutrer. Om en gir valpen oppmerksomhet når den piper, bjeffer og uler, vil denne atferden bli belønnet. Valpen sutrer for den vil ha oppmerksomhet, gir du den oppmerksomhet, om det er trøst fordi du syns synd på den eller kjeft (UNNGÅ) fordi du er irritert så får valpen akkurat det den vil oppnå, og det er stor sannsynlighet for at atferden vil gjentas. Det du vil ha er den stille og fredelige valpen. Når valpen har slutta å sutre i buret om natta for eksempel, da tar du ned hånda for å gi den trygghet. Samtidig som du gir valpen det den vil ha, nærhet, så belønner du atferden som du vil ha, stillhet.

*Trygghet*



Stuerein
Valpen er ikke helt stuerein når den flytter hjemmefra. Dem har vært veldig flinke til å gjøre fra seg ute, men er på ingen måte stuerein. Må dem tisse, ja da tisser dem der og da. Der må du som eier være oppmerksom. Valpen skal ut hver gang den har lekt, hver gang den har sovet, hver gang den har spist og hver gang den har drukket. OFTE! Ha alltid godbiter tilgjengelig, og belønn med godbiter og ros når valpen gjør fra seg ute. Er valpen uheldig inne, IKKE straff! Da biter du deg selv bak. Valpen tror da det er farlig og feil gjøre fra seg, men dette er jo noe den må gjøre inni mellom. Den blir redd for å gjøre det når du ser, vil da gjemme seg bort, men tør heller ikke gjøre det ute for der er det skumle lukter, lyder etc. Så da er problemet ditt enda større. Ser du valpen tisser inne, løft den opp, bær den ut og belønn ute. Selvom den allerede er ferdig å tisse.
Har du vært ute lenge med valpen, så kan det være den tissa med en gang den gikk ut, og tisser med det samme dere kommer inn. Som jeg skreiv tidligere, valper tisser når dem må :) Sjekk alltid en ekstra gang før dere går inn om dere finner en gressflekk der valpen kan tisse.



Innkalling og kontakt
Desse to faller litt under samme kategori. Det er viktig å legge grunnlaget for dette når valpen er ung. Med det samme den flytter fra mor, søsken og oppdretter er den litt utrygg og vil gjerne holde seg nær deg som eier. Ha med godbiter i lomma, skinke, ost, pølse etc, som du gir valpen når den ser på deg, er rundt deg, kommer inn til deg etter en avstikker osv. Bruk ikke navnet på valpen, bare belønn at den holder seg rundt deg og kommer inntil. Viss en starter med kommandoer, navn, plystring, vil en ødlegge for senere trening av innkalling. Dette legger vi på senere. Det er viktig å legge et grunnlag der valpen helt av seg selv, helt frivillig, kommer inntil deg som eier og den får belønningen sin. Du får det du vil, en valp som holder seg nært, den får det den vil, pølsa du har i lomma. Vinn-vinn :)

Starter du dette med en gang valpen er i hus, har du et godt grunnlag bygge videre på.

Innkallingsordet legger du på når du føler valpen er ofte innom å sjekker deg. Da legger du på innkallingsordet når valpen ER PÅ VEI INN til deg. ALDRI når valpen springer fra deg. Har du en valp som er litt for tøff, løp i motsatt retning, når valpen da kommer etter belønn for at den kommer inntil.
Innkallingstrening er et ganske stort men viktig prosjekt. Dette her legger et godt grunnlag til du får startet på et valpekurs :)



Valpebiting
Dette er et gjennomgående "problem". Jeg skriver problem i gåseøyne, for valper biter og dem skal bite. Alle som får seg en valp, må vite at dette er noe dem må leve med frem til valpen er ca 4mnd. Men det kan reduseres. En hund leker med munne, både voksne og valper gjør dette. En valp må lære seg hvor hardt er det egentlig akseptabelt å bite? I valpekassa leker og herjer valpen, dem biter hverandre i halen, ørene, labbene og plutslig hører du den ene hyle høyt! Da har den andre valpen gått over grensa. Den valpen som ble bitt for hardt går da unna og avviser den "slemme valpen". Den valpen som beit lærer da at om jeg biter på den måten, da får jeg ikke leke mer.
Så når det kommer til valpebiting må vi rett og slett være litt valp. I stor grad kan en unngå biting ved å tilby valpen en annen leke du har liggende, men noen ganger er den veldig pågående. Hyl høyt og hjerteskjærende og gå din vei. Sette deg gjerne i sofaen med beina oppi sofaen så ikke valpen får tak i deg. Når valpen roer seg litt prøver du igjen, er viktig å gå tilbake i situasjonen for å se om valpen har lært noe. Om den fortsetter på samme viset, gjentar du hylet og trekker deg unna. Det skal nok ikke mange repetisjonene til før valpen kobler sin atferd til at du trekker deg unna.
Noe biting må du sleppe gjennom, når valpen biter forsiktig lar du den få lov. Så kan grensen for hvor hardt den kan bite bli lavere og lavere.
Igjen veldig viktig å ikke straffe valpen. En valp som blir straffet kan ofte bli enda mer intens, og da er du inne i en vond sirkel.
  g


Dette er bare en brøkdel av alt dere kommer til å lure på, hva dere og valpen må gjennom. Men håper det var til hjelp! :)

Dere har fått invitasjon til å skrive F og G kull bloggen, håper dere vil bruke den til å dele erfaringer, gi hverandre tips, spørre meg om spørsmål, ofte kanskje noen andre lurer på akkurat det samme. Dere kan også ringe, sende en mail eller sms når det måtte være =)

1 kommentar: