tirsdag 22. mars 2022

Gjengen 5 uker

 Det har allered gått 5 uker siden de 5 små U-ene kom til verden, min tid med dem er allerede over halveis. 
Føler meg ikke klar til å sleppe dem ut i verden :(  Små gode fine bamsene mine. Gir dem så mye kjærlighet jeg kan hver eneste dag, og prøver gi dem en trygg og god oppvekst desse ukene de er her hos meg. 

Dem er så fine sammen, det er en god harmoni i gjengen. Mange gode lekeslosskamper, som vil ruste dem til å få et godt hundespråk før dem flytter. 
Dette må selvsagt vedlikeholdes, så det er viktig dem får jevnlig møte trygge gode hunder. Både voksne og valper. Dem skal ikke møte hunder som er sinte og vil ta dem, det kan skape utrygge valper. Valper som vokser opp til å tro at det slik det skal gjøres, og selv blir voksne hunder som er ufine med andre. 

Jeg vet dem alle 5 kommer til gode hjem, hjem som ikke vil gjøre dem noe vondt. Hjem som utelukkende bruker positive treningsmetoder, legger opp hverdagen slik den passer valpen og vil gi dem mange gode opplevelser i årene framover. 

Eiere som vil gjøre sitt ytterste for at hundelivet skal bli meningsfullt og fylt av kjærlighet. 

Det er trøsten, når jeg nå sitter gruer meg til dem skal flytte. Mine små gode fine teddybjørner. Som bare er snille og gode :)

Nå som dem er 5 uker, er dem registrert i NKK. Navn er alltid vanskelig, men nå som det var på U var det enda vanskligere. Jeg ønsker bruke navn som har en betydning, har måtte gravd litt rundt på nettet for å finne navn jeg var fornøyd med denne gangen. 


Guttene skal hete Carve Canem Uriah Uffe og Carve Canem Unique Ursi

Uriah betyr " å lyse opp" Uffe betyr Wolfman. Siden valpene ser ut til å bli gråaktige hele gjengen, så passer dette navnet veldig godt. Og han kommer til lyse opp hverdagen til sin nye familie :) 

Unique betyr selvsagt unik, Ursi betyr bear. Det er jo skikkelige teddybjørner dette her :) 


Jentene:

Carve Canem Unice Ulva, Unice betyr vinner og Ulva er selvforklarende :) 

Carve Canem Ugo Una , Ugo betyr intelligent og Una betyr sammen med. Så ho blir en intelligent følgesvenn i livet :) 

Carve Canem Ultimate Ulla - Ultimate er selvforklarende, Ulla betyr Powerful. Så ho her skal bli ei skikkelig tøffis jente :) 


Vi har allerede startet miljøtreningen og sosialiseringen. Nesten hver dag siste uka har det vært besøk både 1 og 2 ganger om dagen. valpene er supertrygge! Kravler rett i fanget til alle som en. Idag når vi ha ei 4 år gammel jente på besøk, fikk dem rett og slett ikke nok av å leke med henne. Spesielt herr blå fotfølgte henne hele besøket. Så sjarmerende å se :) 


Dette har jeg publisert mang en gang her på bloggen, men en repitisjon for nye valpeeiere. 


Runar Næss har Rule of Twelve som er basert på Pat Schaap sin Puppy Socialization "rule of seven", denne bruker jeg som en sjekkliste:

  • Minimum 12 ulike underlag: Parkett, teppe, fliser, trespon, asfalt, betong, gress, vått gress, vann, snø, søle, singel, fjell, mose & lyng, på et bord, på en stol, skrå flater, osv
  • Lekt med 12 forskjellige leker: Kosedyr, stor og liten ball, harde leker, leker med lyder, leker i tre, plast og kartong, melkekartong, leke i metall, bilnøkler, tau, osv
  • Opplevd 12 ulike miljø: Hjemme (inne), hjemme (ute), fremmed hus, bil, garasje, skolegård, sjøen, elv/foss, vaskerom, bensinstasjon, kjeller, heis, butikk, tog stasjon, skog, motorvei, veterinær (bare hilse på og få masse godbiter), osv.
  • Møte og samhandle med minst 12 nye personer: Barn (alle aldere), voksne (mest menn), eldre (også mest menn), rullestolbrukere, folk på krykker, i regntøy, på ski, folk imotorsykkelutstyr (inkl. hjelm), med hatt, solbriller, paraply, osv..
  • Eksponert for minimum 12 ulike og uvanlige lyder: Klapping, synging, vaskemaskin, støvsuger, dørklokke, garasjeport, buss/lastebil, motorsykkel, tordenvær, fyrverkeri, skudd, slagdrill, andre dyr (hest/ku, osv.), gressklipper, osv.. Her er det viktig å alltid følge med valpens reaksjon og legge lydnivået så lavt at valpen ikke blir skremt! Den kan vise interesse, men ikke frykt. Gradvis økning og masse belønning (mat/lek) for å ignorere lyden er nøkkelen her. Selv bruker jeg, i tillegg til naturlige lyder, også CD-plater med ca.500 ulike lyder som spilles (gradvis sterkere) fra valpene er 4-5 uker gamle..
  • Eksponert for minst 12 bevegelige objekter: Sykkel, skateboard, jogger, biler, mopeder, skurefilla, barn som spiller fotball, frisbee, katter/ekorn/hester og lignende som løper, modellfly, osv.. Disse objektene skal ikke jages – kun observeres! Belønn ro!
  • Oppleve 12 utfordringer: Klatre over/inn i/ut av/gjennom en pappeske, gå gjennom papp rør, opp trappetrinn, over hindringer av ulik form og materiale, leke gjemsel, nærme seg en oppslått paraply, ballansere på ujevnt og ustødig underlag, få godbiter ut av en flaske eller lignende, klatre over kosteskaft/trestamme, osv.. Oppgavene må tilpasses rase, alder og individ – og ikke være vanskeligere enn at valpen lykkes.
  • Håndtert av alle familiens medlemmer minst 12 ganger i uken: Løft over bakken, hold mot brystet, legg på fanget, ta på/i ører, ta i munn, ta tempen, berør labber, klipp negler, hold rolig på et bord (type; veterinærbesøk), børst pels, av/på med halsbånd osv..
  • Fått mat fra 12 ulike fat og/eller situasjoner: Metallskålplastskål, papp plate, fra toppen av en snudd skål, fra hånden, rett fra bakken, i en Kong-ball, strødd utover, osv..
  • Spist på 12 forskjellige steder: På kjøkken, i stuen, på terrassen, på gresset, i bur, i bilen, i skolegården, på hytta, i garasjen, under en paraply, i ett telt, nær en skytebane (uten skudd), på venteværelse til veterinæren, i fremmed hus, osv..
  • Lekt med 12 ukjente valper (og/eller rolige hunder) så mye som mulig: Under oppsyn og i trygge omgivelser. Unngå mas (stress) og overdreven aggresjon mellom valpene. Gi dem oppgaver og utfordringer som beholder roen.
  • Vært alene 5 til 45 minutter 12 ganger i uken: Uten familie eller andre hunder til stede, helst når valpen er trett - og alltid i trygge omgivelser. Gradvis utvikling fra å være alene med kullsøsken - til uten andre tilstede. Tilpass etter valpens alder og personlighet.
  • Gått i bånd (kobbel) minst 12 ganger - på minst 12 forskjellige steder: Bruk gjerne sporsele (sykkelsele) vekselvis, eller i stedet for halsbånd. Halsbånd bør ikke brukes som redskap for straff.

Den første tiden med valpen er ekstremt viktig for å skape et godt grunnlag for valpens liv. Den bør i porsjoner oppleve alt den skal oppleve resten av livet. Skog, strand, buss, traktor, kyr, sau osv osv Planlegg små utflukter hver dag, gjør det til en positiv opplevelse for valpen der den i eget tempo får ta inn det nye  miljøet. Og aldri undervurder godbiter, godbiter i massevis den første tiden. Godbiter for å tisse ute, godbiter for å gå langs veien, godbiter for å se på en bil, godbiter for å hilse på naboen osv 

Allerede nå har dem blitt eksponert for en del forskjellig. Har vært ute på gress, murplatting og treplatting, Dem har vært på golvet inne, vært på besøk hos mine foreldre, har forskjellige underlag inne dem kan trakke på som pappkasser, tunnell, gummi etc. 

Hører masse lyder fra tv hver dag, ute er det rett ved veien så biler, traktorer, motorsykler m-m høres daglig. Vi har skolene rett ved oss, så barnestøy høres også daglig. Nærmeste nabo er i full renovering av et hus, så støy fra verktøy er dem også blitt vandt til. 

Første bilkjøring blir nå denne uka her, det blir spennende. Må også se om vi kan få til første utflukt i løpet av uka :) 

Prøvde oss på litt oppstilte bilder denne uka, ikke så superlett når jeg ikke ha hjelp. Neste uke må jeg ha fotografhjelp :p

Valpene er nå rundt 3-3,5kg. Alle har gått opp 1kg siste uka :) 


                                                                Herr Blå


                                                     Fr gul


                                            Fr lilla

                                            Fr rød



                                            Herr svart






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar