torsdag 10. februar 2022

Mens vi venter på valpene

Har ikke blogga noe som helst denne drektigheten, så jeg får skrive noen ord nå som vi går inni de siste dagene før de små kommer til verden :) 


Bella før drektighet

Bella dag 37

Bella dag 57


En ser godt hun har mistet midja og har fylt seg ut rundt buken.
 


Nå kan de små komme NÅR SOM HELST! Dem er helt ferdige, og den siste tiden er bare ruging og voksing. Nå er det ingen fare for dem om dem blir født, dem vil med stor sannsynlighet overleve fødselen om det skulle ta til nå :)


Bella er rolig, ingen tegn til det skjer det neste døgnet. Hun var på vekta igår, har gått opp 5 kilo siden Ultralyd for akkurat 1 mnd siden. Er vel i underkant av 1 kg per valp det blir sagt. Med tanke på fødselsvekt på rundt 4-500g, morkake, fostervann m.m.

Hun får rolige turer i bånd i nabolaget, fjellturer er forbeholdt litt sprekere hunder ;)  Tiden nå framover går med til å hvile seg til den store dagen. 


Fødebassenget er klart i stua, de som følger oss på snapchat @beacc har fått med seg forberedelsene våre for noen dager siden. Har kokt merkehalsbåndene, saksa, peang og ellers funnet fram alt av utstyr. 


 

Her er peang, den kan brukes til å knipe over navlestrengen om det trengs. 
Tror nok ikke hun bærer et så veldig stort kull, men bedre ha noen til overs enn plutselig ha en valp som ikke blir merka :) 

Har begynt måle temperaturen hennes, hun ligger høyt enda. Siste måling idag var på 37,6. Den skal synke minst en grad til før tispa er i det som kalles blokkingstadiet. Tempen går ned til rundt 36,0 før en regner at det er skikkelig i gang. Når temperaturen da starter gå opp igjen da er fødselen igang og valpene vil komme. Normal temperaturen til en hund er litt over 38 grader. Men tisper vil den siste tiden mot fødsel ha noe lavere temperatur, før den dropper.
I denne blokkingsfasen blir tispa mykere og åpnere, slik det er lettere for valpene kommer ut. Noen ganger kan tempen falle veldig raskt, eller svinge så får det ikke med seg. Derfor skal en ikke basere seg bare på det. Andre tegn tispa får er uro, kvalme, skjelving, pesing, tassing, graving, ut ofte, mister matlyst. Noen får ingen tegn, noen får mange.
Hun er veldig rolig enda, så det blir ikke fødsel enda.  Matlysta hennes er ikke helt på topp, men spiser godt av vom kjøttboller når hun får det servert. Ellers får hun litt pølser og ost. Viktig den gravide får som hun ønsker ;) 



Veldig greit å bruke et slik basseng første tiden, da det er lett å rengjøre og det er omtrent umulig for tispa å ligge i hjel valper. Om hun legger seg inn mot kanten vil den gi etter og valpene kan komme unna. Når valpene er et par uker, bytter vi til den større valpegrinda. 
Kjøper alltid inn valpemelk, tilfelle det skulle skje noe slik at valpene trenger litt hjelp. Heldigvis har jeg aldri hatt bruk for å flaske opp et kull, men har ved et par anledninger måtte gitt litt tillegg et par dager for å få en valp i gang.  Spesielt når det er første kull til ei tispe er en litt spent på hvordan hun takler det. Ekstra viktig ha melk i hus. 


Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon. Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.Dette vil påvirke valpene slik dem slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsessmessige tilknytningen og sosialiseringen. Om tispa ikke liker kos, eller er vandt til håndtering, kan dette være unødig stress og bør unngås. Det skal være hyggelig for hunden.Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.
Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd. Noe av tesosteron leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært. Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper. Jeg syns slik nerdegreier er veldig interessant, og prøver tilegne meg kunnskap om genetikk, avl og oppdrett så mye jeg kan :) 



Kommer til å oppdatere litt her på bloggen, på facebook siden til Kennel Carve Canem og min snapchat @beacc framover. Så følg meg for å få med når det skjer noe :) 

Valpebilder av Bella - Carve Canem Ruby Rose





pappa Leonardo som valp







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar