søndag 4. oktober 2020

ENS - Early Neurological Stimulation

 For at valpene skal få en god start på livet er det mye en kan gjøre som oppdretter. Valpene bør vokse opp i et trygt og beriket miljø. Og fra alle sansene er ferdig utviklet starter en så smått miljøberikelse i hverdagen. Men sansene som hørsel og syn er ikke på plass før rundt 3 uker, i ukene før er det vel så viktig å gi valpene stimuli.  Det er ikke bare valpesusser og kos som oppdretter, en bruker en del tid på stimulering av de små også. Stimuleringen skal passe alderen, og den vil ta til etter som ukene går. 

De skal selvsagt få mye ro, mamma er viktigst de første ukene. Det er mamma som gir mat, stimulerer dem til å gå på do og dem trenger veldig mye søvn. Men i korte doser kan dem håndteres litt hver dag. Sette deg i valpekassa å stryke over dem, ta opp en og en så den blir vant til menneskelig kontakt. 

Jeg er veldig glad i forskning og skjematisk tilnærming. Early Neuroligical Stimulation er 5 steg for å stimulere valpene fra dag 3 til dag 16. 

Valpene blir kontrollert utsatt for mildt stress, dette for at dem senere i livet skal være mer rustet for å takle stress og det er sagt valper som blir utsatt for mildt stress i denne perioden i livet har bedre immunforsvar. 

Hver valp går gjennom prosedyren en gang for dag. 

  • stimulere valpen mellom tærne med en Q-tip
  • hold valpen med hodet ned
  • hold valpen med hodet opp
  • hold valpen på rygg
  • legg valpen på en fuktig klut
Selve prosedyren skal ikke være i mer enn 30 sekund. Om valpen er ekstra stresset en dag, har vært dårlig i magen, eller opplevd et traume skal den ikke utsettes for prosedyren.  Valpen kan sprelle litt, og den kan til og med sutre, så pass på holdt den godt så du ikke mister den. 

Testa som er gjort på valpekull der noen i kullet blir stimulert og andre ikke, viser valpene som har blitt stimulert å være mer utforskende. Når dem blir presentert for et problem hadde valpene som ikke var blitt stimulert lettere for å bli oppskaket, stresset og lage lyd i stresset over å prøve løse oppgaven.

ENS blir brukt i mange program, blant annet på senteret der norske minehunder blir trent.  Denne milde formen for stress som valpen blir utsatt for, stimulerer det hormonelle i binyren og hypofysen.    

Hold prosedyren kort valpen skal ikke over terskelen for høyt stress, derfor bare noen få sekund. 
kilde:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar