lørdag 16. juni 2018

Eurasiervalper - dag 58

Når valpene ligger i mors liv, er det den prenatale perioden. Selv om dem ligger godt beskyttet inne i mammas mage, er det mange ting som kan påvirke dem til hvordan dem blir som individ.


Jasmin er idag på dag 58, og vi ser hun har fått en god og struttende mage. 

Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.
Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon.
Om tispa ikke liker kos, eller er vandt til håndtering, kan dette være unødig stress og bør unngås. Det skal være hyggelig for hunden.
Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.

Dette vil påvirke valpene slik dem slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsessmessige tilknytningen og sosialiseringen.
Det er veldig spesielt å kjenne på magen hennes, dem romsterer rundt inni der. Tenker det blir godt for henne også å få dem ut om noen dager :)
Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd.
Noe av tesosteronet leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært.
Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper.Når det nærmer seg fødsel vil temperaturen til Jasmin gå ned mot 36 grader, fra normalt 38,5. Jeg har startet å måle temperaturen hennes, den har begynt å svinge litt nedover. Men det er nok enda noen dager igjen til det blir valper. Ho har normalt atferd, er sprek på tur, sover mye men ellers kvikk. Litt kresen på mat, noe dem kan bli mot slutten. 

Her får hun Royal Canin starter Mousse på skje, eneste som går ned om dagen.  Legg meg gjerne til på snapchat @beacc blir nok snaper framover og masse snaper av valpisene når dem er født :)


Etter temperaturen har gått ned mot 36,  skal temperaturen starte å gå opp igjen før fødselen er skikkelig i gang. Da er vi i blokkingsfasen. Det er da kroppen gjør seg klar til fødsel. Hun vil da få skjelvinger i kroppen, peser en del, vil starte grave i pledd, i sofaen, senger osv. Om hun er ute, kan hun raskt finne seg en egnet plass å føde, så til og med i hagen er det lurt lufte i bånd i denne blokkingsfasen. Har hørt historier om tisper som føder under terrassen, og en må slå opp terrassen for å komme til mor og valper. 
Merkebåndene er vaska og sprita, klar til en ny gjeng med småbamser. Dem kan være veldig like når dem er født, lurt merke dem med en gang :)

Ellers så er alt utstyr kokvaska og rensa. Bakterier kan være farlig for små nyfødte :)Nå skal vi kose oss de siste dagene før det blir fødestue og barselhotell :) 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar