lørdag 25. november 2017

Den viktige valptiden

Dette innlegget startet jeg på i August, men blei aldri ferdig. Valpetiden er veldig travel ;)

Det første året med valpen er veldig viktig. Som tidligere skrevet på bloggen starter sosialiseringen og miljøtreningen med valpene når dem er 3 uker. Ja egentlig allerede når dem er født ved at dem blir håndtert, og utsatt for mildt stress.
Men når sansene utvikler seg fra dem er 3 uker blir dem eksponert for mer og mer

O-kullet sine opplevelser har jeg skrevet om her og her blant annet, og en finner mer i bloggen fra i sommer.
Det er viktig og eksponere valpen for mange positive opplevelser de første 12-16 ukene, men selv om det viktigste sosialiseringsvinduet "lukker" seg da. Betyr det ikke at du skal stoppe å eksponere valpen. Den vil enda lære, ta inn nye inntrykk og erfaringer. Ta den med, la den få gode erfaringer og opplevelser. Blir der en kjip opplevelse, prøv så godt du kan snu det til noe positivt med godbiter og lek så fort du kan, eller ta den med ut å opplev noe moro ved neste anledning.

Skreiv litt i går at vi hadde startet på grunnferdighetene. Det er treningen på øvelser. Men det er ikke det viktigste vi driver med. Det viktigste er grunnsteinene for læring. Eksponeringen for miljø, lekeutvikling, sosialiering. Har ikke hunden dette i bunn, så vil den ikke kunne bli sitt beste på lydighetsbana, agilitybana, i utstillingsringen m.mJeg og Olivia har ikke lagt ned timesvis med trening på enkelte øvelser. Men vi har lagt ned mange timer i å gå rundt i forskjellige miljø, titte på verden. Trene på å være rolig. Trene på å snuse på ting. Trene på hente en ball langs havna, ha drakamp midt i sentrum og godbitsøk ved byggeplassen.

Blant annet som på videoen under, trener vi på henting og avlevering av ball. En viktig ferdighet for å senere kunne bruke ball som belønning.


Jeg er veldig heldig som har den mulighet å kunne ta med Olivia på hundetreninger og kurs, ho får trene sammen med mange forskjellige hunder. Ikke hilse på alle, men trene sammen med. For henne som skal bli en hund som etterhvert skal konkurrere i lydighet, er ikke hilsebiten viktig, men fungere med andre.
Dette er viktig for familiehunden også. En trenger ikke hilse på alle hunder en møter på. Noen hunder er syke eller skadet, noen er redde eller kanskje hunden har løpetid. Derfor er det veldig viktig trene sammen med andre hunder, uten å leke.

Vi har også gått på mange forskjellige underlag. Vaglete, stabile, ruglete, hullete, harde, myke osv. Om ho en dag skal komme på et ukjent underlag, så skal ikke dette bli farlige, da ho er vant med at ting kjennes rart for labbene.Bevegelig underlag, dette har vi prøvd mye. Med småbåthavna like ved. Ferge er et uvant underlag og uvant miljø. Her er det mye bråk, mennesker og lukter. Dette er god trening. En skal passe på at hunden ikke blir overstimulert eller stresset i et slik miljø. 


Samtidig som valpen skal oppleve mye, skal den ikke overstimuleres. Alt må posjoneres ut. Den blir fort sliten, både mentalt og fysisk. En skal passe på ikke gå lange turer når den er i vekst, for fysikkens del. Samtidig er det viktig den får utvikle muskulatur. Så alt er en balansegang. 
Det mentale er også viktig. Får den får mye mental stimuli, vil den bli sliten og en sliten valp legger seg ikke ned å sover. Den blir aktiv! Den springer rundt, den biter, den tygger, den bjeffer og piper. Den blir akkurat det motsatte av det du ønsket utfallet skulle være. 

På denne videoen er Olivia mentalt sliten. Ikke av denne dagens aktivitet, men av gårsdagens. Skal nevne at etter denne snutten ble Kandis redda ut av situasjonen, ble filmet for å kunne bruke i læring.
Dagen før dette blei nok litt for mye for Olivia, uten at jeg beit meg merke i det da. Vi gikk den vanlige morgenturen vår, der alle løper løs i skog og mark. Deretter var hun med meg på kurs, der ho blei brukt som demohund. Noe som er ganske nytt for henne. Ho trente ca 15 minutt og fikk lov til å leke med valpen etterpå.
Senere samme kveld var vi på fellestrening.
Det på videoen var påfølgende formiddag, vi gikk ei lita runde på 20 minutt, da hun tydelig viste siste minuttene at ho var mentalt sliten. Beit i båndet, beit meg i buksa, beit Kandis i selen. Vi var heldigvis nesten hjemme da ho fikk det lille utbruddet.

Noe en også bør tenke på i valpetiden er hva en vil bruke hunden til. Mitt ønske er konkurranselydighet, rundering og besøkshund. 
Ho har vært med på sykehjem flere ganger, vi har hilse på mange eldre folk i rullestol, rullator, med krykker og stokk. 


Ho har vært med på mange forskjellige arenaer der det skjer ting, vi har i aller største grad trent ro. Hun har vært med på fotballcuper og valpeshow der det er både folk og hunder, uten at ho skal venne seg til at det skal skje noe. Siste valpeshowet la vi inn små treningsøkter, der ho fikk tilby frivillige atferder. Slik ho også kunne se at det går an å jobbe under slike omstendigheter.I forhold til rundering går vi mye i skog og mark, men har ikke trent noe på figurant ennå. Miljøet derimot er ho veldig godt kjent med :)

Om du ikke skal bruke hunden til noe spesielt. Så ta den med deg på alt du kan likevel, god trening for valpen :) Og husk, gode erfaringer! Valpen må få positive opplevelser!

Det var litt om valpetiden. 

For å oppsummere, det viktigste er ikke lydighetsøvelsene. Sitt, ligg og rull rundt det kommer med tid og stunder.
  • Ta den med deg overalt
  • Tren på leke
  • Tren på avlevering
  • Tren på ta godbiter i alle miljø
  • Tren på passering
  • Tren på å se på verden uten at det må skje noe
  • Positive opplevelser
Valpetiden er veldig slitsom men fantastisk morsom! Nyt den, du får det aldri tilbake :) 


IG @carvecanem
snap @beacc

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar