fredag 25. september 2015

Miljøtrening med N-jentene

I dag var jentene på sin første utflukt.


Miljøtreningen er allerede startet her hjemme (Miljøtrening: bygger i all hovedsak på en læringsmekanisme som kalles habituering).  Alt nytt dem blir presentert for er en del av miljøtreningen og soslialiseringen. Nye leker dem får, nye smaker, nye rom dem går inni, nye lyder, når dem fikk gå ut, nye folk som kommer på besøk osv osv.
Etterhvert som dem har testet ut en ting, så blir dem habituert til dette (Habituering :å venne seg til et stimuli, å ikke lenger reagere like mye på et stimuli), og det er ikke lenger skummelt. For hver ny ting dem tester ut, går det kortere og kortere tid til fra det er skummelt til det ikke er skummelt.

Valper som blir presentert for mange stimuli i alderen 3-10/12 uker (rase og individavhengig), lager mange koblinger i hjernen i denne perioden når nervecellene dannes. Valper som vokser opp i et lite stimulerende miljø, vil ha færre koblinger enn valper som vokser opp i et stimulerende miljø. Understimulering, vil kunne føre til atferdsproblemer senere i livet. Siden den viktigste sosialiseringen skjer mellom 3 til 10/12 uker, er det viktig at jeg som oppdretter tar dette på alvor, og lar valpene få mange positive opplevelser. Det viktigste er å utsette dem for stimuli som dem vil møte i hverdagen, som hverdagslige lyder i hus, bilkjøring både inne i bilen og biler som kjører forbi, folk som prater, folk som går forbi. Skal valpen bo i en by, er det viktig for valpen å oppleve buss, tog, trikk, rulletrapper osv så tidlig som mulig, skal den vokse opp på landet, må den få møte kyr,hester, griser, traktor osv så tidlig som mulig.
Den enkelte valpeeier må finne ut hva som er en del av sin hverdag, og jobbe videre med dette når valpen kommer hjem som 8-9ukes gammel valp.

Det er viktig valpen får positive opplevelser. Om valpen blir helt overveldet, går en fra begrepet habituere , til flooding  (Flooding:  bli utsatt for et stimuli til en gir opp, da det er ingen vei utenom ) , og det er ikke rett metode. Da blir valpen utrygg på det nye den møter. Opplev ting i små doser, bruk god tid, godbiter, pass på valpen ikke blir for sliten og avslutt når ting er positivt. Om en merker valpen er redd, trekk litt lenger unna, til en merker valpen er trygg igjen, og start treningen på nytt og nærme deg gradvis det som den syns er skummelt.

Idag var vi på badestranda,  gjengen syns dette var kjempestas og snusa rundt. Sand er et helt nytt underlag for dem, langt gress og strå er også helt nytt. Litt tørka tare gikk og smakte dem også på.

Jeg bruker noe som Runar Næss kaller Rule of Twelve når jeg miljøtrener valper:

 • Minimum 12 ulike underlag: Parkett, teppe, fliser, trespon, asfalt, betong, gress, vått gress, vann, snø, søle, singel, fjell, mose & lyng, på et bord, på en stol, skrå flater, osv
 • Lekt med 12 forskjellige leker: Kosedyr, stor og liten ball, harde leker, leker med lyder, leker i tre, plast og kartong, melkekartong, leke i metall, bilnøkler, tau, osv
 • Opplevd 12 ulike miljø: Hjemme (inne), hjemme (ute), fremmed hus, bil, garasje, skolegård, sjøen, elv/foss, vaskerom, bensinstasjon, kjeller, heis, butikk, tog stasjon, skog, motorvei, veterinær (bare hilse på og få masse godbiter), osv.
 • Møte og samhandle med minst 12 nye personer: Barn (alle aldere), voksne (mest menn), eldre (også mest menn), rullestolbrukere, folk på krykker, i regntøy, på ski, folk imotorsykkelutstyr (inkl. hjelm), med hatt, solbriller, paraply, osv..
 • Eksponert for minimum 12 ulike og uvanlige lyder: Klapping, synging, vaskemaskin, støvsuger, dørklokke, garasjeport, buss/lastebil, motorsykkel, tordenvær, fyrverkeri, skudd, slagdrill, andre dyr (hest/ku, osv.), gressklipper, osv.. Her er det viktig å alltid følge med valpens reaksjon og legge lydnivået så lavt at valpen ikke blir skremt! Den kan vise interesse, men ikke frykt. Gradvis økning og masse belønning (mat/lek) for å ignorere lyden er nøkkelen her. Selv bruker jeg, i tillegg til naturlige lyder, også CD-plater med ca.500 ulike lyder som spilles (gradvis sterkere) fra valpene er 4-5 uker gamle..
 • Eksponert for minst 12 bevegelige objekter: Sykkel, skateboard, jogger, biler, mopeder, skurefilla, barn som spiller fotball, frisbee, katter/ekorn/hester og lignende som løper, modellfly, osv.. Disse objektene skal ikke jages – kun observeres! Belønn ro!
 • Oppleve 12 utfordringer: Klatre over/inn i/ut av/gjennom en pappeske, gå gjennom papp rør, opp trappetrinn, over hindringer av ulik form og materiale, leke gjemsel, nærme seg en oppslått paraply, ballansere på ujevnt og ustødig underlag, få godbiter ut av en flaske eller lignende, klatre over kosteskaft/trestamme, osv.. Oppgavene må tilpasses rase, alder og individ – og ikke være vanskeligere enn at valpen lykkes.
 • Håndtert av alle familiens medlemmer minst 12 ganger i uken: Løft over bakken, hold mot brystet, legg på fanget, ta på/i ører, ta i munn, ta tempen, berør labber, klipp negler, hold rolig på et bord (type; veterinærbesøk), børst pels, av/på med halsbånd osv..
 • Fått mat fra 12 ulike fat og/eller situasjoner: Metallskålplastskål, papp plate, fra toppen av en snudd skål, fra hånden, rett fra bakken, i en Kong-ball, strødd utover, osv..
 • Spist på 12 forskjellige steder: På kjøkken, i stuen, på terrassen, på gresset, i bur, i bilen, i skolegården, på hytta, i garasjen, under en paraply, i ett telt, nær en skytebane (uten skudd), på venteværelse til veterinæren, i fremmed hus, osv..
 • Lekt med 12 ukjente valper (og/eller rolige hunder) så mye som mulig: Under oppsyn og i trygge omgivelser. Unngå mas (stress) og overdreven aggresjon mellom valpene. Gi dem oppgaver og utfordringer som beholder roen.
 • Vært alene 5 til 45 minutter 12 ganger i uken: Uten familie eller andre hunder til stede, helst når valpen er trett - og alltid i trygge omgivelser. Gradvis utvikling fra å være alene med kullsøsken - til uten andre tilstede. Tilpass etter valpens alder og personlighet.
 • Gått i bånd (kobbel) minst 12 ganger - på minst 12 forskjellige steder: Bruk gjerne sporsele (sykkelsele) vekselvis, eller i stedet for halsbånd. Halsbånd bør ikke brukes som redskap for straff.
Denne kan utvides til så Rule of 16 eller 20.. så mye en bare vil. Da har du en viss kontroll på hva valpen har vært trent på.

Strandturen tok dem i alle fall på strak labb, ikke noe utrygge i det hele tatt. Like før vi skulle til å dra, kom en kommunalarbeider for å tømme søppel. Han ble supersjarmert av de små bamsene som tøffa rundt. Da han satte seg på huk kom dem løpende bort å rett i fanget på han. Jasmin var ikke vanskelig å be hun heller :) Han fikk store problemer med å komme seg videre på runda si :) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar