onsdag 23. september 2015

Farmen og dyrevelferd

I går startet underholdningsprogrammet Farmen på TV2 igjen. Også i denne sesongen er der med en hundevalp. I år ser det ut til at det er en liten tricolor Border Collie som skal få bryne seg på deltagerne.

En valp trenger stabile rammer, og det blir det lite av når der er 10-12 mennesker som den må forholde seg til, og som vil oppdra den på sitt vis. Det blir lite konsekvent når hver og en har sine regler, og sine meninger om hvordan valpen skal oppdras. Valper er valper, dem tygger på ting, dem er aktive og dem gjør fra seg inne. Slik må en forvente.

Første natt i huset bestemmer dem seg for at den lille valpen, som for meg ser ut til være rundt 3mnd, ikke får sove sammen med dem.

En av deltagerne følger da valpen til kjøkkenet. Valpen får der beskjed om å legge seg. Valpen som ikke har lært noen kommandoer, står ser på mannen, som fysisk bruker kraft og makt for å legge ned valpen.


Lov om Dyrefelferd § 26.
c)
ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger
Når han trykker hunden ned i en ligg, og samtidig blir stående å se truende på han
 før han går der i fra, påfører han valpen frykt. 


Valpen søker deretter inn på soverommet, Farmen-deltageren tar da den stakkars valpen i nakken å bærer den tilbake på plass.


Etterpå uttaler detlageren at det skal bli en kamp, da valpen ikke har lært seg å gå på do ute enda. Får virkelig håpe dem ikke har like gammaldagse metoder for å lære den stakkars lille å gå på do ute :( 

I fjor fikk TV2 kritikk, da en av deltagerne tok kattunger etter nakken og kastet dem ut døra. Da er det hårreisende at dem starter første episode med brudd på dyrevelferdsloven.

En innføring i hvordan en steller for dyr, burde alle som er med på dette programmet ha hatt. Mye som skurrer når en ser behandlingen noen av dyra får.

Dyrevelferdsloven er klar på at en skal være kompetent på å stelle med dyr, når en skal ta vare på dem.

§ 6.Kompetanse og ansvar
Dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell. Andre skal ha nødvendig kompetanse til den aktiviteten de utfører.

§ 14.Særskilte forbud
a)utøve vold mot dyr,

Mattilsynet har ei utgreiing om lova på sine sider " Å bite, sparke eller slå hunden, strupe 
hunden (klemme sammen luftrøret) og å løfte hunden etter hodet, beinet, halen, 
ørene, skinnet, pelsen eller halsbåndet blir av Mattilsynet vurdert som vold. "

http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/trening_av_hund__hva_er_lov.16447

Klippet kan en se på tv2 sine sider 

http://www.tv2.no/2015/09/21/underholdning/erling-nesbo/7406919

Lov om Dyrevelferd
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar