onsdag 19. august 2015

N-jentene sin ankomst

Jasmin startet å gå nedover i temperatur søndagsskveld, men var veldig rolig utover kvelden. Så jeg var ganske sikker på at det ikke kom til å skje noe det første døgnet.
Mandagen var ho veldig rolig, var med på fjellet med de andre hundene, sov rolig utover dagen. På kvelden blei ho litt mer masete, men var fremdeles ikke helt der jeg trodde det kom til å bli fødsel.

Natt til tirsdag (igår), lå hun i senga mi, men var nok like mye ned på golvet som opp i senga. Hoppa opp og ned, var ei urolig natt. Måtte ut på do et par ganger, så det ble ikke så veldig mye søvn. Forstod at hun kjente på noe, og at oppblokkingen var i gang.

Tirsdagsmorgen da vi stod opp var temperaturen nede i 36,2 og det var bare å vente på at det skulle snu å gå opp igjen.
Hun spiste en lett frokost, men det kom fort opp igjen. Hun kasta opp gjennom hele dagen, og var ikke i form stakkar. Temperaturen kom opp i 37,1 litt før kl 16 og like etterpå merker jeg at vannet gikk og de første riene kom rundt kl 1630.

Hun hadde sterke gode rier, men ingen valp kom. Etterhvert kjenner jeg valpen, men den satt skikkelig fast. Jasmin hylte av smerter og jeg klarte ikke hjelpe henne. Da var det en ting å gjøre, det var å kaste seg i bilen mens en ringer veterinær å prøve rekke neste ferge.

Plukker opp mamma på veien, og kjører i full fart mot ferga.

Jasmin sniker seg helt bak i bilen, og ligger klemt mellom hundeburene, stakkars mamma stod krokbøyd mens Jasmin brøler av smerter og jeg superfrustrert vet at det er minst en time til vi er framme hos veterinær :(

Da vi nærma oss fergekaia, er valpen kommet litt ut, og jeg gir mamma beskjed om å prøve få tak på den å dra på neste rie. Heldigvis fikk hun den ut!
Det lå en til like bak, for Jasmin setter i et smerteskrik igjen, jeg finner kjapt en plass å parkere å drar ut neste valp mens mamma prøver å frigjøre førstemann.

Når valpene er ute klarer jeg fiske Jasmin fram fra der hun har gjemt seg, og legge henne i en bedre posisjon, vi står på fergekaia i 10 minutter å lar ting roe seg før vi snur snuten hjemover.


Den nye bilen er nå innvia, nå er den også rullende fødestue ;)


Hjemme går det slag i slag, halvtimes tid etter vi kom hjem kommer jente nr tre. Også hun sitter fast, og jeg må hjelpe Jasmin med å få ut henne også. Valpene er store, og Jasmin er ei lita tispe. Kjenner der er en valp til, så vi tar ikke helt kvelden ennå. Jasmin begynner få litt morsfølelse for valpene, sleiker og steller dem.

Hun hadde rier en time før vi fikk ut siste, ei stor tispe på 435 gram. Den største av de fire. Amelia som var kommet hjem sa Jasmin ropte som en mann, og blei litt skremt. Men fikk være med på å avnavle valpen, holde den helt våte og fine nyfødte valpen, og da var det hele glemt :)

Siden det var så pass mye dramatikk rundt fødselen, har jeg ingen bilder av seansen. Jasmin måtte ha mye hjelp, så det ble ikke tid til fotografering. Lover dere mange bilder de neste 8 ukene!

Tok dette bildet når alt ha roa seg igår, idyll :)Jasmin er i fin form nå, ligger med valpene og dier godt. Alle hadde gått opp 20-30 gram i natt, og det er veldig bra. Ofte går dem ned tilsvarende første døgnet.
Jasmin har god matlyst, og slapper fint av.

Så langt ser alt fint ut :)


1 kommentar: