torsdag 13. august 2015

Mens vi venter på valpene

Når valpene ligger i mors liv, er det den prenatale perioden. Selv om dem ligger godt beskyttet inne i mammas mage, er det mange ting som kan påvirke dem til hvordan dem blir som individ.

Valpene blir påvirket av tispas hormoner, stoffskifte, immunforsvar og egen atferd. Dem vil til og med bli påvirket av hverandres hormonproduksjon, som lekker ut i forstervæsken.

Kartlegging av stress under hos mor under drektighet, viser at valpene er sensitive for stress tidlig i mors liv. Avkom fra individ som har vært stressa under drektigheten, kan få større tilbøylighet med å utvikle fryktreaksjoner, abnorm sosial atferd og aggresjon.

Tispa bør ikke utsettes for unødig stress, daglige rutiner og gjøremål er helt greit. Vanlige turer, og dagligdagse opplevelser. Men ikke ting tispa ikke er vandt med.

Når tispa blir kosa med, vil hun skille ut oxytocin, prolaktin, dopamin og endorfin. Og det viser seg at avkom etter tisper som er mye klappa og kost med er roligere og mer avbalansert.
Om tispa ikke liker kos, eller er vandt til håndtering, kan dette være unødig stress og bør unngås. Det skal være hyggelig for hunden.
Valpene har evne til å føle allerede før fødsel, og dem vil kjenne at en stryker tispa over buken.
Valper etter tisper som er strøket mye over buken den siste perioden av drektigheten, viser høyere toleranse for berøring enn andre valper.Dette vil påvirke valpene slik dem slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsessmessige tilknytningen og sosialiseringen.
Mild stress i denne perioden, vil gjøre dem utrustet til å takle stress senere i livet.

Når fosteret er en viss alder, vil dem produsere kjønnshormon. Det mannlige kjønnshormonet, tesosteron, bidrar til at hjernen blir mer maskulin, hanhunden får et mer hanhundpreg og får en mer hanhundtypisk atferd.

Noe av tesosteronet leker ut i fostervæsken, og det viser seg at det kan påvirke de andre fostrene. Spesielt de som ligger nært.
Foster som ligger mellom to hanner har en tendens til å få anatomiske, fysiologiske og atferdsmessige egenskaper som er mer maskuline. Hunner som utvikler seg uten å ha to hanner rundt seg, har en tendens til å vise mer feminine egenskaper.Alt er klart, merkebånd for å merke valpene, sløv saks til klipping av navlestreng, dette fordi den ikke skal klippe rett av. Dette kan forårsake blødning i navlestrengen.  Respirot har jeg stående om der er valper som har litt problem med å puste selv, kalk og druesukker til for å stimulere rier, gi energi og forhindre melkesyke. 
Kalenderen viser sensommer, men det er ikke svimlende høye temperaturer ute, jeg har en varmovn stående på rommet og kommer til holde en jevn temperatur på 25 grader den første tiden så valpene bruker energien på å vokse istedetfor å holde varmen. 
Jeg har også ei vekt står klar for å veie de små, greit vite hva de veier ved fødsel slik jeg kan se at alle legger på seg og får nok mat. Det første døgnet kan valpene gå litt ned i vekt, etter det bør alle gå opp 30-50 gram i døgnet. 
Alle vetbed pleddene er vaska på 90 grader, en haug med håndduker ligger klart, og flere pakker med Attends "tisselaken" så vi kan skifte på når det blir blod og fostervann i valpekassa under fødsel. Greit holde valpekassa ren og tørr. 
Varmeflaske tilfelle vi må ut å kjøre til veterinær, har også ei elektrisk varmeplate om det skulle være nødvendig å gi valpene ekstra varme.Facebooksiden til Kennel Carve Canem blir oppdatert jevnlig framover følg oss der! :) 
https://www.facebook.com/carvecanem

Valper er født prematur, uten syn og uten hørsel. Eneste instinkt dem har er å søke etter mors varme og mors lukt for å få i seg mat og overleve. Etter dag 56-57 er dem så pass utviklet at dem kan overleve om dem blir født, noe særlig før det vil dem mest trolig dø. Jasmin er i dag på dag 58, så mest trolig vil valpene overleve om dem skulle bli født. Men håper dem holder seg i magen noen dager til.


Valper skal heller ikke være i mors liv noe særlig over termin, som er 63 dager etter første parring. Dødeligheten er høy om dem blir for lenge i magen.


Idag starter jeg ta temperaturen morgen og kveld. Normal kroppstemperatur på en hund er ca 38,5 grader. Tispa går ned til rundt 36 grader når hun går i oppblokkingsperioden under fødselen. Deretter går temperaturen opp mot normalen, og da kommer valpene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar