mandag 22. september 2014

Hvordan finne en seriøs oppdretter?

Dette spørsmålet kommer stadig opp i de fleste hundergrupper.

Hvem som den rette oppdretter for akkurat deg, er ikke sikker er den rette for naboen.
Det kommer an på hva en skal bruke hunden til, og om oppdretter føler du er den rette valpekjøperen for deres valp.
Men noen ting kommer en ikke unna, det er hvordan valpene vokser opp, foreldrenes helse og gemytt og valpenes stamtavle.

Jeg har tidligere skrevet en artikkel, publisert i Canis sitt tidsmagasin, februar 2014, om oppdretters ansvar for valpene.
http://kennelcarvecanem.blogspot.no/2014/04/oppdretters-ansvar-valpens-grunnlag.html


Alle som har et valpekull, om det er planlagt eller et uhell, rasevalper eller blandingsvalper. Så er en oppdretter og har ansvar for valpene og valpekjøperne. En har ansvar for valpene sin helse og oppvekst. Ansvar for valpene sin utvikling og at valpene kommer til gode hjem. 

Det kan nok noen ganger føles som du er i et tredje grads forhør når du ringer en oppdretter, men oppdretter vil bare at valpen skal komme til et godt hjem. Det er mer foruroligende om oppdretter ikke spør deg noen spørsmål i det hele tatt.
Som valpekjøper, har du din rett til å spørre oppdretter spørsmål også. Hvordan valpene vokser opp, hvordan hundene bor, hundenes helse, oppdretters syn på hundehold og trening, rasens helse, oppdretters mål med kombinasjonen og mye mer.

Håper dette kan gi deg en liten pekepinne på hvordan du kan finne en seriøs oppdretter, og den oppdretter som er rett for deg, når du skal kjøpe din neste valp. 

Norsk Kennel Klub publiserte en artikkel i Hundesport 3- 2012 om "hvordan finne en seriøs oppdretter?", gjengitt i bildene under. 

(trykk på bildene for å se dem større)
Artiklen kan leses i sin helhet i hundesport http://viewer.zmags.com/publication/ed4fb62a#/ed4fb62a/14
1 kommentar:

  1. Hei. Lurer på om du planlegger toller kull i løpet av de neste 3 årene?

    SvarSlett