søndag 17. februar 2013

Luktdiskriminering er da ikke så vanskelig

Aimee får et eget blogginnlegg idag :) Neseprøven har vi vært gjennom før, men det ble uryddig og jeg ga opp hele greia da jeg la konkurranselydigheten på is et års tid å trente bruks i stede.

Problemet med neseprøven er at hun er for ivrig, så tendensene nå også, men ikke så ille som det har vært.

Idag startet jeg med å belønne at hun markerte pinnen med snuten, hun fikk ikke lov å bite på den, da fjernet jeg den. Holdt derfor pinnen i hånda, så jeg hadde god kontroll på tennene hennes.

Ser tidlig i filmen at jeg forsterka en gang hun trakka på pinnen med labben, og det kan nok ha vært tilfelle tidligere også. Det er ikke så lett å se nøyaktig når en står over henne, kamera får en annen vinkel så der ser en tydeligere. Har stor nytte av å filme meg selv trene, ser alle feilene jeg gjør;)

Jeg klikker når snuten tilfeldigvis sveiper over rett pinne, klikket gir henne et signal om at det er rett.  Dette signalet hun får via klikkeren blir nesten som en refleks, og når hun tilfeldigvis sveiper over rett pinne med rett lukt nok ganger når jeg klikker, vil hun ganske snart skjønne at aha - den lukta er det som for muttern til å klikke!

Resten er ganske greit beskrevet i videoen. Er noen ganger jeg ser jeg burde klikket tidligere eller senere, men som sagt ikke alltid så lett se når en står der i kampens hete :)

Helt på slutten tok hun feil pinne, og jeg var helt i sjokk. Det var ikke i mine villeste fantasier at hun  kunne ta feil en gang :P Haha!

Det fine med klikkertrening er at hun ikke blir korrigert på noen måte, hun reagerer ikke på mitt utbrudd der jeg sier neeei?? du tok feil?!!  Er like logrende og glad og klar til å prøve igjen :)  Tror verken hun eller jeg hadde syns det var moro om jeg måtte ta i henne for å fortelle at hun gjorde feil.

Jeg gjorde en feil selv i sjokket, jeg ba henne søke igjen. Jeg skulle ha avbrutt henne før hun kom inn, lagt på plass pinnene og la henne prøve igjen. Men tror jeg ble så satt ut at jeg ba henne søke på instinkt.

Blir spennende prøve igjen imorgen, får vi det til like bra i stua imorgen, er neste steg å prøve ute på verandan :)


Aimee er foresten rå på å finne min lukt blandt andre lukter, og jeg tror hun kan fint lære seg diskrimere andre lukter. Hadde vært så gøy gå spesialsøk med henne!! Tror hun hadde gjort det stort! :)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar