fredag 8. desember 2017

Redsel for fyrverkeriMange hunder er redde for fyrverkeri, dei har ingen forståelse for lydene og lyset som kommer fra fyrverkeriet.
Hunder som er redd, kan reagere forskjellig. Noen blir apatiske, andre vil flykte, noen reagerer verbalt med knurring og bjeffing. Alt er like normalt.

Har du ein ny valp, eller vil prøve å forberede hunden din fram mot nyttår på ein god måte. Må du starte i god tid.
Sensitivitet mot lyder er eit vanlig atferdsproblem hos hund, og høsten 2015 ble det gjort  en stor undersøkelse på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
), på nettopp dette. 5257 hundar  frå 17 forskjellige raser var med i undersøkinga, og dei fann ut at 23% av hundene i undersøkelsen var redde for høye lyder. En britisk undersøkelse viser til det samme, der var 25% av hundene redde for høye lyder, spesielt fra fyrverkeri.

Om hunden skal venne seg til lyder, spesielt lyden av fyrverkeri, bruker vi desensitisering og motbetinging.

Desensitisere betyr å gjøre hunden mindre mottakelig mot et stimuli. I dette tilfellet lyden av fyrverkeri. 

Hunden skal venne seg til den bestemte lyden, uten å bli redd, og vi starter derfor på svak styrke.

Vil vi samtidig motbetinge, gir vi hunden noko godt å spise eller noe gøy å leike med, da knytter den lyden med noe positivt.

Youtube har lydfiler av fyrverkeri som du kan bruke.  Start med lav lyd, mens hunden får godbiter,  spiser mat eller dere leker. Hunden skal ikke vise reaksjon til lyden. Spill av lyden hver dag, og øk lyden litt. Bytt gjerne lydkilde, om du har ein bærbar høytaler kan den settes ut om mulig, for å få det så ekte som råd.
Om hunden viser tegn til at dette er litt skummelt, har du skrudd for høyt opp lyden, eller holdt på for lenge.
Korte økter på noen få minutt hver gang, bruk ei gøy leike, eller veldig gode godbiter slik  at hunden er opptatt når du spiller av lydfilen. 

Når romjula kommer og nyttårsrakettene begynner i det fjerne, er det lurt å ha ekstra gode godbiter klar, så du kan kaste til hunden, kaste på golvet for avlede eller gi hunden rett i munnen om den ikke vil plukke fra golvet. Ved å jobbe med hundene fra tidlig av med lydfiler, og i romjula når de spede rakettene kommer, vil hunden bli bedre rustet til å takle nyttårsfeiring.

Noen hunder vil likevel være lydpåvirket, hvordan hjelpe dem finner du i dette innlegget. 
Om du ønsker lese hele undersøkelsen til NMBU finner du den til nedlasting her:
http://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(15)00223-3/abstract 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar