fredag 8. desember 2017

Redsel for fyrverkeriMange hunder er redde for fyrverkeri, dei har ingen forståelse for lydene og lyset som kommer fra fyrverkeriet.
Hunder som er redd, kan reagere forskjellig. Noen blir apatiske, andre vil flykte, noen reagerer verbalt med knurring og bjeffing. Alt er like normalt.

Har du ein ny valp, eller vil prøve å forberede hunden din fram mot nyttår på ein god måte. Må du starte i god tid.
Sensitivitet mot lyder er eit vanlig atferdsproblem hos hund, og høsten 2015 ble det gjort  en stor undersøkelse på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
), på nettopp dette. 5257 hundar  frå 17 forskjellige raser var med i undersøkinga, og dei fann ut at 23% av hundene i undersøkelsen var redde for høye lyder. En britisk undersøkelse viser til det samme, der var 25% av hundene redde for høye lyder, spesielt fra fyrverkeri.

Om hunden skal venne seg til lyder, spesielt lyden av fyrverkeri, bruker vi desensitisering og motbetinging.

Hunden skal venne seg til den bestemte lyden, uten å bli redd, og vi starter på svak styrke. Det er å desensitisere.
Vil vi samtidig motbetinge, gir vi hunden noko godt å spise eller noe gøy å leike med, da knytter den lyden med noe positivt.

Youtube har lydfiler av fyrverkeri som du kan bruke.  Start med lav lyd, mens hunden får godbiter,  spiser mat eller dere leker. Hunden skal ikke vise reaksjon til lyden. Spill av lyden hver dag, og øk lyden litt. Bytt gjerne lydkilde, om du har ein bærbar høytaler kan den settes ut om mulig for å få det så ekte som råd.
Om hunden viser tegn til at dette er litt skummelt, har du skrudd for høyt opp lyden, eller holdt på for lenge.
Korte økter på noen få minutt hver gang, bruk ei gøy leike, eller veldig gode godbiter slik  at hunden er opptatt når du spiller av lydfilen.

Hunden vil da bli bedre rusta til å takle nyttårsfeiringen, enn den hadde vært uten denne treninga.


-->
Om du ønsker lese hele undersøkelsen til NMBU finner du den til nedlasting her:
http://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(15)00223-3/abstract 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar