mandag 23. februar 2015

Kurs i Nosework

Fredag satte jeg og Kandis kurset til Kristiansund, for å delta på kurs i Nosework. Kandis fikk være litt alenehund, og jeg konsentrere meg om bare en hund på kurset :) 
Anita Holm var instruktør i helga, og det var et fantastisk kurs! :) Utrolig flink og engasjert instruktør, og Nosework virker som det kan være noe for alle. 


Nosework er en ny sport i Norge, og kommer fra USA. Ron Gaunt var en av dem som startet opp med Nosework i USA, han har trent politihunder hele livet, og søksarbeid er noe som facinerte han veldig. Hunder har flere hunder millioner lukteceller, mens vi mennesker har bare 5 millioner, dem kan derfor lukte ting vi ikke aner har en lukt en gang.Hunder kan lukte kreft, dem kan lukte at et epilepsianfall kommer før personen vet det selv, eller at en med diabetes har høyt blodsukker og må ta medisin. Dem er trent til å lukte bomber, finne mennesker i skogen, narkotika, dem kan til og med trenes til å separere lukten fra et visst antall sedler slik en kan ta smuglere og forbrytere. 


Jeg ville gjerne lære en søkemetode, som er enkel for alle, der alle familiehunder kan aktiviseres og ha det moro sammen med eier.
Men om en vil ta det et steg lenger, kan en konkurrere. Det blir konkurranser etterhvert i Norge, og det er 3 klasser, og i hver klasse skal en søke i kasser, ute, inne og på kjøretøy.Om en skal konkurrere er der 3 lukter hunden må lære seg kjenne igjen og markere på. Det er Bjørk, Anis og Kryddernellik.

For å få lov til å konkurrere, må en ta en test, ORT. Der skal en søke gjennom 12 bokser på 3 minutt. Tiden stopper når eier melder fra om at hunden har funnet det den søker etter.
I konkurranse er det ikke begrenset med tid, men dem som bruker kortest mulig tid vinner konkurransen. 

Hundene fikk fort interesse for kassene, og søkte veldig fint. Alle var veldig flinke :)
Imponerende å se hvor kjapt hundene lærte seg denne nye søksformen :)

Kandis har ennå ikke lært å markere på en lukt, det skal vi trene på mer hjemme. Dette trenes inn separat, så kobles det til kassene etterhvert.

Det som var litt moro å se, var at hundene brukte kassene flittig når en begynte med søk på kjøretøy og romsøk. Brukte rett og slett kassene som en generalisering. Når vi begynte med å søke på andre steder, fikk dem noen funn i kassene, så funn rett ved kassene, før kassene ble fjerna. Dette fungerte utmerket :)

Idag har jeg vært på butikker rundt omkring å fått meg tak i kasser, så da blir det trening! :)


Litt bilder av alle de flinke hundene på kurs :)
Hunden må ha rett forsterker her som på alt annet vi trener, jobber hunden best for leker, da er det det den skal finne i starten :) 

Så glad når han finner leken i kassa!

Klikkertrente hunder prøver om det går an å gjøre andre ting for å få en godis ;)

Her har en begynt med en duft, den ligger inne i en beholder så ikke hunden får direkte kontakt. 

Noen av hundene syns det var litt kaldt ;) Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar