onsdag 20. desember 2017

Nyttår med feromonerDa er det under to uker til store dagen, og selve forberedelsene bør en ha unnagjort. 


For det første, hold dyrene innendørs. Katter må også holdes innendørs nyttårsaften. En redd katt kan løpe langt, og kanskje ikke finne veien hjem. 

Det er ennå noen dager før jul og  i romjula der en kan få kjøpt inn Adaptil, Feliway, Thundershirt og andre remedier du måtte trenge.

Siden jeg har valp i år, som jeg ikke vet hvordan vil reagere på fyrverkeri, har jeg startet på iHarmoni nå 14 dager før nyttår. Og vil bruke Adaptil dagene før nyttårsaften.Om du har en hund som du vet reagerer veldig, kan du få Sileo på resept av veterinær.Fra felleskatalogen " Lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av uvant lyd." Det en bør tenke på ved bruk av beroligende er at noen beroligende kan "lamme" dyret men ikke hørsel og redsel. For eksempel CalmiVet som i noen tilfeller er blitt skrevet ut, er et slik beroligende som er fysisk beroligende men ikke angstdempende. Hunden vil derfor være like redd, men ikke ha sjans til å utrykke det. 


På selve nyttårsaften er det lurt lufte hunden tidlig på dag, før den værste salutten starter. Det er viktig å holde hunden i bånd denne dagen, da ei rakett sendt opp tidlig på dag kan skremme hunden. Veldig mange hunder forsvinner for eier på nyttårsaften. Jeg har på forhånd ordnet kong med leverpostei, iq-leker og fylte margbein. Dette får dem servert utover kvelden.

Dem blir ikke lufta etter kl 18, uten at dem viser store behov for at dem må ut. Om dem må ut, er det en kort tissetur i innegjerdet hage eller i bånd. Vil ikke et fyrverkeri på avveie skremme dem fra sans og samling. Aldri gå med løs hund nyttårsaften, samme hvor lydig den er ellers. Som tidligere nevnt, en skremt hund stikker fort!

Thundershirt sprayet med Adaptil er på fra ettermiddagen av, Adaptil er i stikkontakten allerede, så dette skal virke godt i huset.

Thundershirt effektivt hjelpemiddel. Det er en vest som beroliger dyret. Det finnes både til hund og til katt. Den skal sitte stramt på kroppen, og legger press på hundens torso, som vil roe ned dyret.
Om vesten ikke sitter stramt nok, vil den ikke ha full effekt. Den skal sitte ganske så stramt. Det er lurt å bruke litt tilvenning til vesten mens hunden er rolig, før en setter den på en hund som er redd. Start tilvenning i god tid før nyttårsfeiringen.

Adaptil (D.A.P hund) og feliway (katt) er feromoner som virker beroligende. Adaptil for hund finnes som en adapter til å ha i stikkontakten, den bør settes i stikkontakten i god tid før nyttår, det tar 24 timer før feromonene blir skilt ut etter en har satt det i stikkontakten. Det dannes ikke noe lukt, og det påvirker ikke mennesker.Der er et halsbånd som en kan bruke, dette må hunden gå med 24/7 da det på samme måte som adapteren må varmes opp med kroppskontakt for å virke.
Så finnes der ei sprayflaske. Denne kan sprayes rundt om i huset, og virker 4-6 timer. Jeg har også sprayet på et skjerf eller thundershirt jeg har hatt på hundene.


Om du skal bruke sprayen, spray ca 20 minutt før hunden skal i rommet eller du kler på dyret plagget. 

Husk på katten og andre dyr også denne kvelden. Katten må holdes inne hele dagen og natta, den kan bli veldig skremt og rømme så langt unna den har problemer med å finne hjem. En siste metode jeg vil nevne er å klassiske betinge lydene fra fyrverkeriet. På samme måte som en lærer inn klikker, fløyte eller andre lyder, kan en betinge lydene fra fyrverkeriet til noe positivt med godbit. Om dette er første nyttårsfeiring med hunden din, gå for denne metoden her. 

Start tidlig på kvelden, eller i romjula om det blir sendt opp fyrverkeri, og gi hunden en godbit når du ser raketten blir sendt opp og FØR den smeller, slik at hunden allerede er opptatt med å spise godbiten når lyden kommer. Det er viktig å bruke veldig gode godbiter, pølser, ost, leverpostei etc. 

Når en har gitt godbiten FØR (så langt det er mulig) noen ganger, kan en vente med å gi godbiten til lyden kommer, etter kort tid vil en se at hunden ser oppmerksomt mot deg og slikker seg om munnen når fyrverkeriet smeller. Da har en klassisk betinga lyden av fyrverkeriet med maten, og hunden gleder seg til hvert smell.
Forskning viser at dyr som har mulighet til å finne seg et egnet gjemmested, har lettere for å komme over frykt enn dyr som blir stengt ute fra steder der dem føler seg trygge. Om dyret har mulighet til å legge seg i buret, eller under senga, for så komme ut inni mellom, skaper det en mestringsfølelse. Om dyret får avstengt alle steder der dem føler seg trygge blir dem gående hvileløst og det skaper mer frykt. La hunden få tasse litt rundt, grave i et pledd, legge seg under senga på soverommet, eller gå i kjelleren om den vil det, mest sannsynlig finner den et sted der den klarer å takle det som skremmer den til en viss grad.
Gi hunden trygghet om den søker til deg, ikke avvis den. Klapp og kos med den som vanlig.
En hund som er redd vil vise det på mange måter, som nevnt over den kan gå hvileløst rundt, den kan lage lyder som bjeffe, knurre, pipe og ule. Den kan prøve grave i bakken for å finne et trygt sted. Den kan skjelve, pese og sikle. Noen hunder vil kaste opp, tisse på seg eller bæsje på seg. Hunden kan også bli så redd den ikke klarer å spise eller drikke på lang tid. Pass på at hunden får i seg væske, spesielt om den peser og stresser mye.
Hunden kan også bli apatisk, den kan da virke rolig, men den blir da liggende omtrent stiv av skrekk på en plass, uten å klare å bevege seg.

Du har kanskje hørt at en ikke skal trøste en hund som er redd, og det kan virke fornuftig nok det. Overse uønsket atferd. Nå er det slik at redsel er en emosjon, og en kan ikke forsterke en emosjon ved å trøste hunden. Om hunden oppsøker deg, så vil den føle seg bedre om den får trygghet. Du skal ikke syns synd på den, oppfør deg som om det alt er normalt. Men ikke snu ryggen til den eller bli sint på den om den oppsøker deg. Vil den ligge ved beina dine, eller ved siden av deg i sofaen, så er det helt greit.

Om du snur situasjonen og du føler deg redd, så vil du føle deg bedre om du har hunden din i nærheten, en partner, en venn o.l Et barn som er mørkeredd vil du ikke avvise for at dem skal takle situasjonen, du trøster slik dem føler seg trygge.  Gi hunden nærhet om den ønsker det, og ønsker den ligge for seg selv så er det også ok.


Ønsker alle firebeinte ei fin nyttårsfeiring!


Og husk det er bare lov å sende opp fyrverkeri kl 18-02, 31. Desember!

Lovverket sier:
"Forbrukere kan avfyre fyrverkeri klasse II og III på nyttårsaften mellom kl. 18.00 og 02.00, med mindre annet er bestemt i eller i medhold av denne forskriften." (I Forskrift om eksplosjonsfarlig stoff - § 2-10 Håndtering av pyrotekniske artikler og gjenstander)"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar