mandag 16. september 2013

Dyr som underholdning

Flere underholdningsprogrammer bruker dyr som en del av sin underholdning. Er dette greit?

Jeg satt fredagskveld og gleda meg til å se Senkveld med Thomas og Harald. De gutta lager mye moro, og det er ukas beste tv-program.
Dem har hatt mange morsomme konkurranser opp gjennom, men også noen som er helt usmaklige. Bl.annet en episode med tyrefektig. Det er IKKE greit!Fredagens episode gikk for seg i Tunisia, konkurransen gikk ut på å sitte lengst på en struts.
Strutsene ble fanget av dyrepasserne, og dem trengte 3 stk for å kontrollere fuglen inni startbåsen der deltagerne skal sette seg oppå fuglen.
Både deltagere og fugler ser litt ukomfortable ut med situasjonen, mens bare deltagerne gjør dette frivillig, fuglen hadde nok valgt en helt annen aktivitet om den fikk velge selv.
I det fuglen springer med deltageren oppå ser den ut til å ville knele i bakken av tyngden. Den vingler og fjør fyker i alle retninger.
Er dette god underholdning?
(bildet fra seher.no)
Må si at jeg syns det er betenkelig at selv etter tyrefekting programmet, der Senkveld fikk mye kritikk, bruker dem forskremte strutser som underholdning. Eier ikke gutta empati for dyr?

Et annet program som fikk meg til å reagere var Killer Karaoke. Konseptet for programmet er at en skal synge karaoke, mens en blir utsatt for stressende og ubehaglige ting. 
Dette innebærer ofte insekt og dyr. 
Det aller første som jeg legger merke til er en cavalier som Øyvind Rafto holder i armene. 
(skjermdump tvnorge)
Hunden er tydelig stressa, som en kan se av bildet strever Øyvind med å holde den fast. Hunden knurrer, den smekker med tunga og den viser det hvite i øyet (whale-eye) noe som tyder på at den er veldig stressa og vil helst ikke være i den situasjonen. 
Hunden er i et studio med mye lys, folk og støy. Noe som mest trolig ikke er hverdagskost for denne hunden. 
(skjermdump tvnorge)
Som en ser her også, hunden vil helst ikke være i armene til Øyvind. 

Porgrammet brukte senere 3 IPO-hunder. Desse hundene viste klart høyt stressnivå, som hunder under arbeid gjør. Jeg vil ikke uttale meg om desse hundene hadde noe ubehag under programmet. 


Dem brukte også rotter i showet. Har ikke studert meg opp på rotteatferd, men ser dem prøver komme seg unna hånda som er nede i buret. Dem er i et lite bur, flere rotter samtidig, sterkt lys og mye støy, ikke optimalt for denne typen dyr. 
Håper og tror disse rottene må være rotter som er vandt med hender/folk, ellers hadde dem nok bitt når hun stakk hånda nedi buret. 


Flere dyrevernorganisasjoner kjemper for at en skal fjerne dyr fra sirkus, er det noe bedre at dyr blir brukt som underholdning av norske komikere?

En kan si at program som blir spilt inn i utlandet, ikke følger norske regler for dyrevelferd. Men når det er norske deltagere og det skal sendes på norsk tv, bør dem forholde seg til norske regler og normer.

Man lager ikke underholdning av dyrs frykt!

§ 3. Generelt om behandling av dyr       Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. § 26. Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser
Den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning, underholdning og konkurranser samt arrangør for slike aktiviteter, skal påse at dyr:
c)
ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger, og

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar