onsdag 6. juli 2011

Hunder og sommervarme

Artikkel fra VG august 2007, 3 boxere døde da eieren var på Ikea i 2 timer. Hundene var innestengt sammen i et bur, uten noen for for lufting eller vanning. 
Da eieren kom ut var de to voksne hundene døde, valpen på 2mnd stod ikke til å redde.


http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=174590


Ikke mer enn 3 dager siden det var en lignende artikkel i samme avis, 2 scäfere døde i en overopphetet bil.


http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10096389


Dette her er utilgivelig! La hunden være hjemme om du skal på butikken, på stranda eller en plass du ikke kan   ta med hunden. Hunden har det mye bedre hjemme i et svalt hus med tilgang til vann enn sitte i bli stekt levende i en bil!!


Det blir fryktetlig fort varmt i bil, selv om det ikke er sol ute.


Som det kommer frem her, så er det nok med 18 grader og skygge, likevel blir det nærmere 40 grader i bilen.  Hadde du villet sitte i bilen i 40 grader over lengre tid????


Jeg har en luftekrok jeg setter i bakdøra, som gir god lufting. Dette forutsetter at det faktisk er litt kjøling bris i lufta. Jeg er heldig og har en bil som ikke slipper så mye sol inn bak, så når jeg har oppe sidevindua bake + kroken så har hundene det veldig behaglig. Jeg går aldri fra dem uten jevnlig tilsyn, selv i skyggen med kroken på.  Kroken kjøpte jeg på en zoo-butikk og kostet meg ikke mange kronene. Den ser slik ut

Og festes slik i bilen


Har det seg slik jeg MÅ gå fra hunden i bilen, så setter jeg kroken i låsemekanismen i bakluka, lar døra stå fullt åpen, og da kan jeg låse bilen. Tvilsomt noen gidder, eller tørr :p kryper over burene for å komme seg frem å stjele noe i bilen. Hundene sier pent i fra om noen kommer nært buret ;)


Er ufattelig trist at dette skjer gang på gang, år etter år. Spesielt trist er det å høre på utstillinger når dem roper opp bilnr, og at eier må komme for hunder ligger i bilen og er døden nær. Da er en på ei hundeutstilling, en plass fylt av hundefolk. Skulle tro at i alle fall der, der en har stor interesse for hund, så tenker en lenger enn som så???


Hunder har ikke samme evne som oss mennesker til å kvitte seg med varme, dem svetter gjennom tunga og gjennom potene. Derfor blir det fort helt ulidelig for hunder i varmen, ikke bare i bil men også ellers. Hunder som går på varm asfalt, kan bli overopphetet da den ikke får mulighet til å kvitte seg med varmen gjennom potene. Ha et alternativ der du kan gå med hunden i en kald elv eller lignende så den får avkjøle seg. 


 en hund som har  koser seg selv i sommervarmen :)

Hunder som blir overopphetet får urolige og høyt pesetempo ( kall det stress ), det medfører væsketap og hunden blir sløv. Dette medfører at blodsirkulasjonen blir nedsatt og faren for blodpropp kommer. På grunn av at hunden ikke blir kvitt varmen får den sjokk. Store hunder med mye pels har større problemer med å kvitte seg med varmen enn en liten hund, samt at tykke og overvektige hunder også har problemer med å bli kvitt varmen kontra slanke hunder.
Hva kan du gjøre med overopphetet hund og det ikke er dyrlege eller andre fagfolk tilgjengelig ? Her er rådene:
  • dusj hunden forsiktig med vann. Hageslangen er OK, men ikke med fullt trykk
  • dusj mot buken fordi at der er det normalt minst pels
  • har du stort nok vannkar, legg hunden i karet. Vannet skal være kaldt - eksempelvis fra kaldtvannspringen. Hundehodet over vann.
  • varmen fjernes hurtigere dersom man har en vifte (hårtørker) tilgjengelig
  • ikke bruk isbiter eller tørris til kjølingen
  • snakk med hunden, gi mye, mye ros og ikke mat/godbiter
Har du temperaturmåler - bruk den. Temperaturmåleren skal settes inn i hundens endetarmsåpning ( rectum ). Hvis du ikke kan det, bør du som hundeeier lære deg det. Det er egentlig enkelt og lett.
Stopp nedkjølingen når kroppstemperaturen er kommet ned til 38 - 39 gr. C. Hunden vil være tørst, la den drikke.
Det kan hende at hunden kaster opp, ta det rolig – det er godt aktivitetstegn.
Ta tempen hvert 5.-10. minutt den neste timen og se at den holder seg på det forannevnte nivå.

Når du har gitt hunden livsviktig førstehjelp, ring/frakt den til veterinær så den får videre behandling.

Når sola står på som værst, så la hunden få slappe av i skyggen, gå heller turer på morgenen eller kvelden.
Det er viktig at hunden har nok drikke tilgjengelig, hunder som er dårlige til å få i seg væske kan du spe på med væske ved å gi den en "hundeis". Hundeis kan du lage akkurat som du vil, kan feks ha vann, leverpostei, pølse i en kong, ha det i fryseren å gi det til hunden frosent. Om du ikke har en kong, lag isbiter, ha det i ei avkappet brusflaske, melkekartong, yogurtbeger osv.

Husk at sommeren skal være fin for både deg og hunden! :)
Avkjølende våt lyng i skyggen er god på en varm sommerdagEn liten filmsnutt fra Tryg Vesta til sluttIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar